DÜNYA
Yayınlanma : 05 Eylül 2025 17:11
Düzenleme : 05 Eylül 2025 17:11

Gazze'de ilaç krizi: Binlerce hasta hayatını kaybetti

Gazze'de ilaç krizi: Binlerce hasta hayatını kaybetti
İsrail'in Gazze'ye uyguladığı abluka nedeniyle ilaç krizi yaşanıyor. Binlerce kronik hasta hayatını kaybetti, on binlercesi ise tedavi bekliyor.

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne tıbbi malzeme girişini engellemesi, eşi benzeri görülmemiş bir ilaç krizine yol açtı. Binlerce kanser, diyabet, tansiyon ve diğer kronik hastalığı olan hastanın hayatı tehlike altında. Gazze'nin orta kesimindeki Deyr el-Belah'ta kanser hastalarının kemoterapi seansları durduruldu.

İLAÇ EKSİKLİĞİ HAYATLARI TEHDİT EDİYOR

Yaralı ve hastalar, ihtiyaç duydukları özel ilaçlardan yoksun kalıyor. Deyr el-Belah'ta eczane sahibi Sami Şahin, onlarca hayati ilacın haftalardır temin edilemediğini belirtti. Kentteki Aksa Şehitleri Hastanesi Sözcüsü Halil ed-Dakran ise durumun vahametine dikkat çekiyor. İlaç sıkıntısı nedeniyle Gazze'de 300 bin kronik hastanın tehdit altında olduğu, 6 bin 758'inin ise hayatını kaybettiği belirtiliyor.

KRONİK HASTALAR ÖLÜMLE KARŞI KARŞIYA

Böbrek hastalarının yüzde 41'i tedavi yetersizliğinden, yüzde 52'si kronik hastalıkları için gerekli ilaç yetersizliğinden hayatını kaybetti. Aynı nedenlerle bin kalp hastası hayatını kaybetti. 16 bin kalp hastası ise dışarıda tedavi için bekliyor. 633 hasta ise Gazze Şeridi dışında tedavi için onay beklerken yaşamını yitirdi. Bölgede 71 bin 338 hepatit ve yaklaşık 167 bin kronik ishal vakası görüldü. Yılbaşından bu yana bin 116 menenjit vakasına rastlandı.