DÜNYA
Yayınlanma : 20 Ağustos 2025 04:45

Gazze'de Soykırım: Açlıktan Ölü Sayısı 263'e Yükseldi

Gazze'de Soykırım: Açlıktan Ölü Sayısı 263'e Yükseldi
İsrail'in Gazze'deki saldırıları devam ediyor; açlıktan ölenlerin sayısı 263'e yükseldi. BM, insani yardımın engellenmeden ulaşmasını ve ateşkes çağrısında bulundu.

Terör devleti İsrail'in Gazze'de uyguladığı zulüm her geçen dakika artıyor. Bombalamaların ve açlığın yanı sıra, İsrail Gazzelileri göçe zorluyor. BM Genel Sekreter Sözcüsü Dujarric, Gazze'deki soykırıma ilişkin yaptığı açıklamada, İsrail'in aylardır insani yardımların Gazze'ye geçişine büyük kısıtlama uyguladığını belirtti. Dujarric, 'İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'ndeki meslektaşlarımız, (Gazze'de) durumun artık felaketin ötesinde olduğu konusunda uyardı' dedi.

AÇLIKTAN ÖLÜMLER ARTIYOR

Dujarric, Gazze'deki soykırım nedeniyle her gün daha fazla ölüm haberi aldıklarını, Filistinli çocuklar dahil açlıktan kaynaklı ölümlerin de devam ettiğini vurguladı. Dün yapılan açıklamaya göre, İsrail'in kıtlığı dayattığı Gazze'de açlıktan ölenlerin sayısı 3 artarak 263'e yükseldi. Gazze Sağlık Bakanlığı'nın güncel raporlarına değinen Dujarric, Gazze genelinde insanların 'yetersiz beslenme ve açlık nedeniyle' hayatını kaybettiğini belirtti. 'Bu tür ölümleri önlemek için, defalarca belirttiğimiz gibi, insani yardım kuruluşlarının, yarısı çocuk olan 2,1 milyonluk nüfusa ulaşmak için mevcut tüm sınır kapıları ve rotalar aracılığıyla büyük ölçekte ve tutarlı bir şekilde gıda ulaştırabilmesi gerekiyor' diye konuştu. Ayrıca, İsrail'in Batı Şeria'daki kanunsuz uygulamalarına da değinen Dujarric, Filistin topraklarını yasa dışı gasbeden İsraillilerin Filistinlilere yönelik 'saldırı, taciz ve yıldırma eylemlerinin' devam ettiğini ifade etti.

ZEYTUN MAHALLESİ HEDEFTE

Filistin İnsan Hakları Merkezi (PCHR), İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Zeytun Mahallesi'ni yerle bir ederek haritadan silmeye çalıştığını açıkladı. Gazze merkezli PCHR'den yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun sekiz günden beri Zeytun Mahallesi'nde yıkıcı saldırılarını aralıksız sürdürdüğü bildirildi. Gazze’nin en büyük mahallesi olan Zeytun bölgesinin önceki saldırılar nedeniyle büyük bir yıkıma uğradığına işaret edilen açıklamada, 'İsrail bu sefer 9 bin 156 dönümlük alana sahip Zeytun Mahallesi'ni silmeye çalışıyor' denildi. İsrail ordusunun diğer bazı bölgeleri de yerle bir ettiğini belirten açıklamada, Filistin İnsan Hakları Merkezi Müdürü Raci es-Surani'nin şu değerlendirmesine yer verildi: 'Zeytun Mahallesi'nde yaşananlar, İsrail'in Gazze kentini insansızlaştırma amacıyla yapmaya çalıştığı kapsamlı yıkım politikasını gözler önüne seriyor. Büyük korkumuz ise Filistinlileri tehcire zorlamak için Gazze'nin güneyindeki dar bir alanda sürmesi'.

BM'DEN UYARI

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), İsrail'in Gazze şehrinin tam işgal planı hakkında yaptığı açıklamada, 'Gazze Şeridi'nin yaklaşık yüzde 86'sının, sürgün emri verilen veya İsrail askeri kontrolü altındaki bölgelerden olduğu' belirtti. Gazze kentinin bir kısmı ve güney kıyılarının bazı kısımları da dahil geriye kalan bölgelerin ise aşırı kalabalık ve insanların toplu halde yaşamaları için gerekli koşulları sağlayacak donanıma sahip olmadığı aktarıldı. İsrail'in Gazze kentine saldırılarını yoğunlaştırma planının, halihazırda temel ihtiyaçlarından mahrum Filistinliler üzerinde 'korkunç bir insani etki' oluşturacağı vurgulandı. Açıklamada, Gazze kentinin kuzeyinden yüz binlerce insanın güneye doğru göçe zorlanması, yeni bir felakete davetiye çıkaracağı uyarısı yapıldı. Gazze'ye mart ayının başından bu yana sığınmacılar için gerekli malzemelerin girmediğine ancak bu sürede 780 binden fazla kişinin daha yerinden edildiğine işaret edilen açıklamada, acilen yeni sığınma merkezlerine ihtiyaç duyulduğu kaydedildi. OCHA, Gazze'de acilen ateşkes sağlanması, tüm esirlerin şart ve koşulsuz salıverilmesi ve insani yardımların Gazze'nin her noktasına engellenmeden girebilmesi çağrısı yaptı. İsrail, Gazze Şehri'nin tamamını ele geçirmek için saldırılarını yoğunlaştırıyor. İsrail'in Gazze'ye karşı yaklaşık iki yıldır sürdürdüğü soykırım savaşında 62 binden fazla Filistinli öldürüldü. Kuşatılmış bölgede güvenli hiçbir yer olmamasına rağmen halk amansız bombardımanlara maruz kalıyor, İsrail'in yol açtığı açlık ve aileleri için yiyecek arayan insanların her gün öldürülmesiyle karşı karşıya kalıyor. İsrail pazartesi sabahından dün aynı saatlere kadar Gazze genelindeki İsrail saldırılarında en az 30 Filistinli öldürüldü. Bunlardan 14'ü yardım almak için sözde yardım merkezilerine gidenlerdi. İsrail'in, Gazze’deki konutlardan geriye kalanları yok etmek için ağır toplar, savaş uçakları ve insansız hava araçları kullanıyor. Yıkımın boyutu ise son derece büyük.