Almanya Federal Meclisi üyesi Jürgen Hardt, Türkiye-Almanya ilişkilerinden İsrail politikalarına, ekonomi politikalarından Almanya’daki Müslüman karşıtı olaylara kadar geniş bir yelpazede değerlendirmelerde bulundu. Milliyet.com.tr’ye özel açıklamalarda bulunan Hardt, Almanya'nın İsrail ile silah ticaretini kısmen sınırlama kararını da ele aldı.

İSRAİL VE HAMAS'IN ROLÜ
Hardt, Almanya'nın İsrail'in varlık hakkını ve güvenliğini devlet politikası olarak gördüğünü vurguladı. Ancak İsrail hükümetinin Gazze'deki tutumunda farklılıklar olduğunu belirterek, 'Hamas yönetiminin kesin olarak sona ermesini talep ediyoruz. Bizim için sadece Başkan Abbas yönetimindeki Filistin Yönetimi (PA), gelecekteki bir Filistin hükümetinin çekirdeğini oluşturmaktadır. Ancak İsrail güvenlik kabinesinin son kararlarının Hamas’ı stratejik olarak yenmeye ve Gazze’deki sivillerin zarar görmesini önlemeye uygun olduğunu şüpheli görüyoruz; bu nedenle İsrail hükümetine gerekli bir sinyal verilmektedir.' dedi. Türkiye hükümetiyle yakın temas halinde olduklarını da sözlerine ekledi.

TÜRKİYE-ALMANYA İLİŞKİLERİ VE EKONOMİ POLİTİKALARI
Hardt, Türkiye ve Almanya'nın birbirine bağlı olduğunu belirterek, Almanya Federal Şansölyesi Friedrich Merz'in ekonomi ve sosyal politikalarını değerlendirdi. 'Bir reform sonbaharı yaşayacağız. Almanya, ekonomik dinamizminin bir kısmını kaybetti. Sosyal sistemlerimiz yetersiz finanse edilmiş ve adil değil. Bunu değiştirmek ve insanların emeğinin karşılığını daha çok almasını sağlamak istiyoruz; ayrıca sosyal sistemleri de istikrarlı tutmak istiyoruz.' şeklinde konuştu. Bu konuyu seçim bölgesindeki Türk kökenli insanlarla sıkça görüştüğünü de belirtti.
MÜSLÜMAN KARŞITLIĞI VE EUROFİGHTER SATIŞI
Almanya'daki Müslüman karşıtı olaylara değinen Hardt, tüm ayrımcı saldırıların toplumlarını zayıflattığını ifade etti. İçişleri Bakanı Alexander Dobrindt'in herkes için daha fazla güvenlik sağlamak için çalıştığını belirtti. Son olarak, Türkiye'ye 40 adet Eurofighter savaş uçağı satılmasını doğru bir karar olarak nitelendirdi. Türkiye'nin NATO'nun stratejik önem kazanan bir bölgede öncü askeri gücü olduğunu vurguladı.

