Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan Anagold Çöpler Madeni'nin 19 aydır üretime ara vermesi, bölge halkını derinden etkiledi. 13 Şubat 2024'te meydana gelen toprak kaymasının ardından faaliyetleri durdurulan maden, binlerce kişinin geçim kaynağını oluşturuyordu. İliç halkı, yaşadıkları ekonomik ve sosyal sıkıntıları dile getirmek için ortak bir basın açıklaması düzenledi.

İLİÇ HALKI SESİNİ DUYURDU
Basın açıklamasında, işsizlik maaşlarının tükendiği, kredi kartlarının icralık olduğu, yerel firmaların SGK borçlarını ödeyemediği ve birçok esnafın kepenk kapatıp ilçeden göç etmek zorunda kaldığı belirtildi. Aile bütünlüğünün de tehdit altında olduğu vurgulandı. İliç halkı, Anagold Çöpler Altın Madeni'nin yeniden üretime geçmesini, bacaların tütsün ve evlerde ocakların aşsız kalmamasını istedi. Açıklamada, 'Sayın Cumhurbaşkanım; biz işten çıkarılan İliçli işsizleriz, bizler dükkanını siftahsız kapatan İliç esnafıyız. Bizler artık SGK’larını bile ödeyemeyen İliç firmaları ve bu belirsiz sürecin çalışanlarıyız. Kısacası biz, İliç halkıyız.' denildi.

EKONOMİK VE SOSYAL ÇÖKÜŞ
İliç halkı, madenin kapanmasının sadece kendilerini değil, bölge ve ülke ekonomisini de olumsuz etkilediğini belirtti. Açıklamada, 'Alın terimizle kazandığımız işimizi geri istiyoruz. İliç’i işsizliğe, ekonomik ve sosyal çöküşe mahkum etmeyin. Anagold yeniden üretime geçsin.' ifadeleri kullanıldı. Çöpler Altın Madeni, faaliyet gösterdiği dönemde yaklaşık 3 bin 500 kişiye istihdam sağlıyor ve Erzincan'ın kişi başına düşen GSYH'sinde önemli bir rol oynuyordu. Madenin kapanmasıyla birlikte istihdam 400 kişiye geriledi ve doğrudan ve dolaylı olarak 4 bin kişi işsiz kaldı. 67 kişilik temizlik pozisyonuna 14 bin başvuru olması da işsizliğin boyutunu gösteriyor. TÜİK verilerine göre Erzincan'da işsizlik oranı yüzde 12,5 iken, İliç'te bu oranın yüzde 20'nin üzerine çıktığı tahmin ediliyor. Ticari hareketlilik yüzde 60, esnaf ciroları ise yüzde 70 azaldı. Madenin yıllık 5 ton altın ürettiği ve 19 aylık süreçte 7,9 ton altın üretilememesinin Türkiye ekonomisine 1,4 milyar dolarlık zarar verdiği belirtildi.

