DÜNYA
Yayınlanma : 16 Ağustos 2025 04:22

İsrail Bakanı Ben-Gvir'in Filistinli Tutukluya Tehditleri: 'Yok Edeceğiz'

İsrail Bakanı Ben-Gvir'in Filistinli Tutukluya Tehditleri: 'Yok Edeceğiz'
İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Ramon Hapishanesi'nde tutuklu bulunan Filistinli Mervan el-Bergusi'nin hücresine baskın düzenleyerek onu tehdit etti. Filistin Dışişleri Bakanlığı bu olayı kınadı.

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Filistin direnişinin sembol isimlerinden Fetih Hareketi üyesi Mervan el-Bergusi'yi tutulduğu hücrede tehdit etti. 2007 yılında terör suçundan hüküm giyen ancak Başbakan Netanyahu'nun göreve gelmesiyle siyasi göreve getirilen Ben-Gvir, İsrail'in güneyindeki Ramon Hapishanesi'nde bulunan Bergusi'nin hücresine baskın düzenledi. İsrail'de yayın yapan Kanal 7 televizyonu, bu baskının görüntülerini yayınlayarak, Bergusi'nin sağlık durumunun kötü olduğunu gösterdi.

BEN-GVİR'İN TEHDİTLERİ

Görüntülerde, Ben-Gvir'in Bergusi'ye yönelik tehditleri duyuldu. Bakan, 'İsrail halkıyla uğraşan, çocuklarımızı öldüren, kadınlarımızı öldüren herkesi yok edeceğiz. Bizi yenemeyeceksiniz' dedi. Mervan Bergusi, 1987'deki ilk İntifada ve 2000'deki ikinci İntifada'nın önemli aktörlerinden biri olarak biliniyor ve 2002'den beri İsrail'de tutuklu bulunuyor.

AİLE VE FİLİSTİN'DEN TEPKİ

Bergusi'nin ailesi, Ben-Gvir'in baskınına sert tepki gösterdi. Yazılı bir açıklamada, Bergusi'nin yüzündeki değişim, yorgunluk ve açlıktan endişe duyduklarını, sağlık durumundan ve hayatından ciddi şekilde endişe ettiklerini belirttiler. Filistin Dışişleri Bakanlığı da Ben-Gvir'in eylemini kınayarak, bu olayın Filistinli tutukluların ve halkın maruz kaldığı soykırım, zorla göç ve ilhak suçları çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Açıklamada, baskın ve tehditlerin eşine az rastlanır bir provokasyon ve organize bir devlet terörü olduğu belirtildi.