DÜNYA
Yayınlanma : 11 Ağustos 2025 07:13

İsrail'de Gazze işgali kararı sonrası protestolar sürüyor

İsrail'de Gazze işgali kararı sonrası protestolar sürüyor
İsrail Güvenlik Kabinesi'nin 8 Ağustos'ta Gazze'nin işgaline onay vermesinin ardından ülke genelinde protestolar devam ediyor.
İsrail'de Gazze işgali kararı sonrası protestolar sürüyor

İsrail Güvenlik Kabinesi'nin 8 Ağustos'ta Gazze kentinin işgaline onay vermesinin ardından ülke genelinde karışıklık ve Başbakan Binyamin Netanyahu'ya yönelik baskı artıyor. İstanbul dahil dünyanın birçok ülkesinde Netanyahu hükümetinin Gazze kararına karşı büyük gösteriler düzenlenirken, Cumartesi günü binlerce hükümet karşıtı Tel Aviv sokaklarını doldurdu. Bu gösteri, İsrail-Hamas savaşı başladığından beri kentte görülen en büyük protestolardan biri olarak kayıtlara geçti. Bir haftadan fazla süredir eylemlerini sürdüren rehine yakınları da, rehinelerin serbest bırakılması ve savaşın sona erdirilmesi talebiyle miting düzenledi. Göstericiler İsrail bayrakları salladı, rehinelerin fotoğraflarının yer aldığı pankartlar taşıdı ve bazıları Gazze'de öldürülen çocukların fotoğraflarını sergiledi. ABD Başkanı Donald Trump'a savaşın derhal bitirilmesi için devreye girme çağrısı yapıldı.

PROTESTOLAR GENİŞLEYEREK DEVAM EDİYOR

Yahudi-Arap birlikte yaşam ve sosyal adalet “Standing Together”ın üyeleri, önceki gece “Big Brother” reality şov programının canlı yayınında sahneye çıkarak savaşı protesto etti. “Gazze’den çekilin” yazılı tişörtler giyen 4 grup üyesi sahnede oturarak kollarını birbirine kenetledi. Güvenlik görevlileri onları sahneden indirmeye çalışırken, aktivistlerden biri “Gazze’deki savaş bitmeli! Savaş hepimizi öldürüyor!” diye bağırdı. Rehinelerin ailelerini, öldürülen askerleri ve Hamas’ın 7 Ekim katliamında hayatını kaybedenleri temsil eden gruplar, savaşa ve hükümetin Gazze Şehri’ni ele geçirme planına karşı gelecek pazar günü genel grev çağrısı yaptı.

GAZZE'DE İNSANİ KRİZ DERİNLENİYOR

Gur ve Boyan Hasidik gruplarının yanı sıra aşırılıkçı Kudüs Fraksiyonu’na mensup yüzlerce kişi, aşırı Ortodoks asker kaçaklarının Beit Lid askeri hapishanesinde tutuklu bulunmasını protesto etmek için bina dışında gösteri düzenledi. Göstericiler İsrail devleti aleyhine sloganlar attı ve dualar etti. Anketler, İsraillilerin büyük çoğunluğunun Gazze’deki 50 rehinenin serbest bırakılması amacıyla çatışmaların derhal sona ermesini istediğini gösteriyor. Netanyahu kabinesinin aldığı kararlar, bazı aşırılıkçı bakanlar ve vekillerce yeterli bulunmuyor. Kabinedeki aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, savaşın sürdürülmesinden yana olduğunu belirterek Netanyahu’yu eleştirdi ve Gazze’nin geniş bölgelerinin ilhak edilmesi çağrısında bulundu. Smotrich, Gazze Şeridi’nin tamamının işgal edilmesini, Filistinlilerin sürgün edilmesini ve bölgede Yahudi yerleşimlerinin kurulmasını istedi. Aşırı sağcı Dini Siyonizm Partisi milletvekili Zvi Sukkot ise, Netanyahu hükümetinin Gazze Şeridi’nin tamamını işgal kararı almaması halinde erken seçime gidilmesi gerektiğini öne sürdü. Sadece Gazze kentinin işgali kararına tepki gösteren Sukkot, “Durum buysa, şahsi kanaatime göre seçime gitmemiz gerekiyor” dedi. Gazze’nin tamamının işgal edilmemesini savaş hedeflerinden vazgeçmek olarak niteledi. Netanyahu ile ABD Başkanı Donald Trump, Gazze kentini işgal kararının ele alındığı bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamada, Netanyahu ile Trump’ın, esirlerin serbest bırakılması ve Hamas’ın yenilgiye uğratılması için alındığı belirtilen Gazze kentini işgal kararını görüştüğü aktarıldı. Netanyahu’nun, Trump’a Gazze’ye saldırılarının başladığı günden bu yana İsrail’e verdiği kararlı destek için teşekkür ettiği bildirildi. İsrail’in kıtlığı dayattığı Gazze’de son 24 saatte 2’si çocuk, 5 Filistinli daha açlıktan hayatını kaybetti. 2 yaşındaki Şam Kadih de birçok çocuk gibi açlıkla boğuşuyor. Gazze sağlık yetkilileri, havadan atılan bir yardım paketinin çarpması sonucu 14 yaşındaki bir çocuğun hayatını kaybettiğini duyurdu. Gazze Sağlık Bakanlığı, olayın Gazze’nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampı yakınlarında meydana geldiğini bildirdi. Filistinli yetkililer, bir yardım paketinin bir evin balkonuna çarpması sonucu evin çöktüğünü ve çoğunluğu çocuk 6 kişinin yaralandığını belirtti. Filistinli medya kuruluşları, Gazze’nin kuzeyinde gıda yardımı beklerken İsrail’in düzenlediği hava saldırısında çok sayıda Filistinlinin öldüğünü bildirdi. Filistin’in El Aksa televizyonu, saldırıda Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Zikim bölgesi yakınlarında yardım bekleyen en az 21 kişinin öldüğünü belirtti. Gazze Şeridi Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle hastanelerde 11 kişinin öldüğünü de bildirdi. İsrail ordusunun Şifa Hastanesi çevresinde gazetecilerin çadırına düzenlediği saldırıda Enes eş-Şerif ve Muhammed Kuraykaa adlı 2 muhabir ile 3 kameramanın hayatını kaybettiği açıklandı.

NETANYAHU'DAN AÇIKLAMA

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze planı sonrası ilk kez açıklamada bulunarak, ülkesinin bu işi bitirmekten ve Hamas’ı yenmekten başka çaresi olmadığını öne sürdü. “Hamas’ın iki kalesine saldıracağız” diyen Netanyahu, yabancı medya temsilcilerine yaptığı açıklamada, hedeflerinin Gazze’yi işgal etmek değil, özgürleştirmek olduğunu iddia etti. Ülke içinde ve dışında plana yönelik giderek artan kınamalara direnerek, bunların küresel bir yalan kampanyası olduğunu savunan Netanyahu, Gazze’deki bir sonraki adım için kafasında oldukça kısa bir takvim olduğunu, buradaki hedefler arasında Gazze’nin silahsızlandırılması, İsrail ordusunun bölgede üstün güvenlik kontrolü kurması ve İsrailli olmayan bir sivil yönetimin göreve getirilmesinin yer aldığını kaydetti.