ABD'nin New York kentindeki Times Meydanı'nda, Filistin'e destek ve İsrail'i protesto amacıyla bir eylem gerçekleştirildi. Bu önemli eyleme, Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro ve Pink Floyd grubunun kurucularından ünlü müzisyen Roger Waters da katıldı.
GAZZE'DE YAŞANANLAR SOYKIRIMDIR
Meydanda yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Petro, Gazze'de yaşananların "tam anlamıyla soykırım" olduğunu vurgulayarak, "Amaç Filistin halkını yok etmektir" dedi. Birleşmiş Milletler 80. Genel Kurulu'nda sunduğu önerilerin ABD tarafından veto edilmesiyle engellendiğini hatırlatan Petro, "Diplomasinin tıkandığı yerde yeni bir aşamaya geçmek gerekiyor" ifadelerini kullandı.
NAZİLER GİBİ SUÇ İŞLENİYOR
Petro, Gazze'de işlenen suçların insanlığa karşı suç olduğunu belirterek, "Bugün de Yahudilerin yaşadığı soykırım gibi bir sahne yaşanıyor. Bunun hesabı sorulmalı. İnsanlar soykırıma karşı giderek daha güçlü tepki veriyor. Ne İsrail halkıyla ne de Yahudilerle bir sorunumuz var" şeklinde konuştu. Ayrıca, insanlığın korunması ve Filistin'in özgürleştirilmesi için tüm ülkelerin katılımıyla güçlü bir ordunun kurulması gerektiğini dile getirdi. Petro, ABD'li askerlere de seslenerek, "İnsanlığa karşı füzelerinizi doğrultmayın, Trump'a boyun eğmeyin, insanlığa hizmet edin" çağrısında bulundu. Petro, Filistin'de yaşananların yalnızca Arap ülkelerinin değil, tüm insanlığın ortak meselesi olduğunu vurgulayarak, "Eğer Filistin yok olursa, insanlık da yok olur" dedi.
ABD'DEN KARŞI HAMLE
Konuşmaların ardından Petro'ya Filistin kefiyesi hediye edildi ve bazı katılımcılar Cumhurbaşkanına sarılarak desteklerini gösterdi. Öte yandan, ABD hükümeti, New York'un Times Meydanı'nda düzenlenen Filistin'e destek ve İsrail'i protesto eylemine katılan Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro'nun vizesinin iptal edileceğini duyurdu. ABD Dışişleri Bakanlığı, Petro'nun "ABD askerlerini emirlere itaatsizliğe ve şiddete teşvik ettiği" belirtilen açıklamada, "pervasız ve kışkırtıcı" eylemleri nedeniyle Petro'nun vizesinin iptal edileceğini bildirdi.

