Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bazı Batılı ülkelerin eylülde yapılacak Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda Filistin'i devlet olarak tanımayı planladıklarını ancak bu durumun gerçekleşmeden önce Filistin'in kalmayabileceğini öne sürdü.
LAVROV'DAN BATILI ÜLKE LİDERLERİNE SERT ELEŞTİRİ
Avrupa'nın Orta Doğu'da diplomatik çaba göstermediğini belirten Lavrov, Gazze'deki insani krize dikkat çekti. 'Son zamanlarda, Gazze Şeridi nüfusunun başına gelen tüm dehşetlerin, insani felaketlerin ışığında, Batılı liderler Filistin devletini tanımaya hazır olduklarına dair bazı açıklamalar yapmaya başladılar.' diyen Lavrov, Macron’un yanı sıra İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve Kanada Başbakanı Mark Carney'ın da benzer açıklamalar yaptığını hatırlattı. Lavrov, 'Hepsi de Eylül'de yapılacak BM Genel Kurulu'nda Filistin'i devlet olarak tanıyacaklarını açıkladılar. Diplomasiniz, dış politikanız, olup bitenlere artık tahammül edilemeyeceği ve tüm bu insani trajedileri durdurmak için BM'nin uzun zamandır talep ettiği gibi Filistin devletini tanımanın gerekli olduğu sonucuna vardıysa, neden iki ay bekliyorsunuz, neden hemen yapmıyorsunuz?' şeklinde tepki gösterdi.
UKRAYNA GÜVENLİK GARANTİLERİ VE DİPLOMASİ
Lavrov, Avrupa'nın Ukrayna'daki gibi Filistin konusunda da diplomatik çaba göstermediğini vurguladı. 'Filistin devletini birkaç ay içinde tanıyacaklarına dair tüm bu güzel açıklamaların, tanıyacak bir Filistin'in kalmayacağına dair diplomatik umuda dayanarak yapıldığına dair şüphelerim var.' diyen Lavrov, Rusya'nın Ukrayna için güvenilir güvenlik garantilerinin geliştirilmesini desteklediğini ancak Rusya'nın dahil olmadığı güvenlik garantilerini kabul edilemez bulduklarını belirtti. Ukrayna müzakerelerindeki heyetlerin seviyesinin artırılması teklifinde bulunduklarını ve bunun siyasi bir çözüm için bir girişim olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin arasında Ukrayna görüşmesi de gündeme geldi.
ABD VE AVRUPA'NIN 'ETİK OLMAYAN' ÇABALARI
18 Ağustos'ta ABD'de bazı Avrupalı liderler ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy arasında yapılan görüşmelere değinen Lavrov, Avrupa'dan herhangi bir diplomatik çaba gösterilmediğini ve durumun tırmandırılmaya devam edildiğini söyledi. Lavrov, bu 'etik olmayan' çabalarla ABD Başkanı Donald Trump'ın yaklaşımını değiştirmeye çalıştıklarını belirtti.

