GÜNDEM
Yayınlanma : 23 Temmuz 2025 03:30

Milli Hücumbot: Mavi Vatan'ın yeni gözdesi IDEF'te tanıtıldı

Milli Hücumbot: Mavi Vatan'ın yeni gözdesi IDEF'te tanıtıldı
İlk milli hücumbotumuz IDEF 2025'te tanıtıldı; Mavi Vatan'ın güvenliğini güçlendirecek yerli teknoloji harikası.

Türk savunma sanayisinin gurur projesi olan ilk milli hücumbotumuz, 17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF 2025) kapsamında İstanbul'da sergilendi. STM tarafından tasarlanan ve inşasına başlanan bu güçlü gemi, Türk Deniz Kuvvetleri'nin gücüne güç katacak ve Mavi Vatan'ın güvenliğini sağlamada önemli rol oynayacak.

Yerli Teknolojiyle Üretilen Güç

Bugüne kadar yabancı tasarımlı hücumbotlara bağımlı olan Türkiye, artık kendi özgün tasarım ve üretim gücüne sahip. Uzun menzilli güdümlü mermiler, fırkateyn ve helikopterlerle koordineli taarruz kabiliyeti, düşük radar izi, yüksek manevra kabiliyeti ve zorlu deniz koşullarında görev yapabilme özelliğiyle milli hücumbotumuz, Türk savunma sanayisinin geldiği noktayı gözler önüne seriyor. STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz'ün açıklamalarına göre, projenin 2020 yılında başlayan tasarım aşaması, 8 Temmuz 2024'te İstanbul'da gerçekleştirilen ilk sac kesiminin ardından inşa aşamasına girdi.

Mavi Vatan'ın Yeni Koruyucusu

Maksimum seviyede yerli mühendislik, yerli silah ve elektronik sistemler kullanılarak üretilen bu hücumbot, Türk Deniz Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarına özel olarak tasarlandı. Sığ sularda operasyonel yeteneğe sahip olması ve hava savunma sistemleriyle beka kabiliyetinin artırılması planlanan gemi, Türk donanmasının en uzun ve en ağır tonajlı hücumbotu olacak. Projenin tamamlanmasıyla, Türk savunma sanayisinin milli fırkateyn ve korvet başarılarının ardından yeni bir başarı hikayesi yazılması bekleniyor. Bu gelişme, Türkiye'nin savunma sanayisindeki yerlileşme hedeflerine ulaşmada önemli bir adım olarak değerlendiriliyor ve ülkemizin denizlerdeki gücünü artıracak.