GÜNDEM
Yayınlanma : 13 Ağustos 2025 09:11

Sındırgı Depremi: İyileştirme Çalışmaları Devam Ediyor

Sındırgı Depremi: İyileştirme Çalışmaları Devam Ediyor
Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde 10 Ağustos'ta meydana gelen 6,1 büyüklüğündeki depremin ardından iyileştirme çalışmaları devam ediyor. AFAD, hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü ve vatandaşların düzenli olarak bilgilendirildiğini açıkladı.

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), 10 Ağustos’ta Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde meydana gelen 6,1 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede iyileştirme çalışmalarının Türkiye Afet Sonrası İyileştirme Planı (TASİP) çerçevesinde sürdüğünü duyurdu. AFAD’ın sosyal medya açıklamasında, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında hızlı bir müdahale gerçekleştirildiği ve sürecin iyileştirme aşamasına geçtiği vurgulandı.

KOORDİNASYON TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, AFAD Başkanı Ali Hamza Pehlivan, Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, bölge milletvekilleri ve ilgili kurum temsilcileriyle Sındırgı’da incelemelerde bulundu. Merkez mahalleler ile Alacaatlı ve Kerpit köylerinde yapılan incelemelerin ardından koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi. AFAD açıklamasında, devam eden iyileştirme süreci kapsamında vatandaşların düzenli olarak bilgilendirildiği, barınma ihtiyacına yönelik uygun alanların tespit edilerek konteyner kurulumuna başlandığı belirtildi.

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Depremden etkilenen bölgelerde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri hasar tespit çalışmalarını sürdürüyor. Defterdarlık ekipleri de mal kaybı ve zarar tespitinde bulunuyor. Bakan Murat Kurum, Balıkesir'de 152 binada yer alan 265 bağımsız bölümün, Manisa’da ise 41 binada 53 bağımsız bölümün ağır hasarlı ya da yıkık olduğunu açıkladı. AFAD verilerine göre, 10 Ağustos 19.53’te meydana gelen ana depremin ardından toplam 879 artçı sarsıntı kaydedildi. Bunlardan 17’si 4 ila 5, 120’si ise 3 ila 4 büyüklüğünde gerçekleşti.

YIKILAN BİNA İLE İLGİLİ SORUŞTURMA

Depremde Sındırgı Kaymakamlığı’nın karşısındaki 4 katlı binanın yıkılması üzerine başlatılan adli soruşturma kapsamında, binanın sahibi İ.E.K. ve müteahhidi S.S. gözaltına alındı. İ.E.K. tutuklanırken, müteahhit S.S. hakkında “konutu terk etmeme” tedbiri uygulandı. Yıkılan binada 2 kişi kendi imkanlarıyla enkazdan çıkarken, arama kurtarma ekiplerinin müdahalesiyle 4 kişi daha sağ olarak kurtarılmıştı. Yaralılar arasında yer alan 81 yaşındaki Nihat Önbaş, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.