Fırat Üniversitesi Hastanesi Girişimsel Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Yıldırım, tiroit nodüllerinde uygulanan ameliyatsız bir tedavi yöntemine dair bilgiler verdi. Toplumda sık görülen tiroit nodüllerinin çoğunun iyi huylu olduğunu vurgulayan Yıldırım, bazı iyi huylu nodüllerin yutma güçlüğü ve nefes darlığına yol açabileceğini belirtti. Ayrıca, bazı hormonların aşırı çalışarak tiroit hormonu üretebileceğini de ekledi.
AMELİYATSIZ TEDAVİ YÖNTEMİ
Doç. Dr. Yıldırım, uygun hastalarda mikrodalga ablasyon yöntemi ile tiroit nodüllerinin yakılabildiğini açıkladı. Bu yöntemin, hastaların tiroit nodüllerini küçültmeyi hedeflediğini ve ameliyatlara alternatif bir işlem olduğunu söyledi. Lokal anestezi altında gerçekleştirilen işlemin ardından hastaların herhangi bir ağrı hissetmediğini ve aynı gün taburcu olabildiğini belirtti.
TEDAVİNİN ETKİNLİĞİ
Uygulama sonrası hastalarda tiroit nodüllerinde belirgin küçülmeler gözlemlendiğini ifade eden Yıldırım, birinci ayda yüzde 30, üçüncü ve altıncı ay kontrollerinde yüzde 50 ve 12'inci aya doğru yüzde 70 ile 80 arasında küçülme sağlandığını açıkladı. Bu sayede hastaların semptomlarının iyileştirilebildiğini sözlerine ekledi. 'Bunların çoğu iyi huylu karakterlidir. Bazı iyi huylu nodüller, hastalarda yutma güçlüğü ve nefes darlığına sebep olabilmektedir.' diye konuştu Doç. Dr. Mustafa Yıldırım.

