EKONOMİ
Yayınlanma : 08 Eylül 2025 22:12
Düzenleme : 08 Eylül 2025 22:12

Tofaş ve Stellantis, yeni araç üretimi için sözleşme imzaladı

Tofaş ve Stellantis, yeni araç üretimi için sözleşme imzaladı
Tofaş ve Stellantis, 2026'nın üçüncü çeyreğinden itibaren Türkiye'de yıllık 150 bin adet üretim kapasiteli yeni bir hafif araç modelinin üretimi için 256 milyon avroluk yatırımla sözleşme imzaladı. 2034'e kadar yaklaşık 660 bin araç üretimi hedefleniyor.

Tofaş'ın, Stellantis ile yeni bir araç üretimine ilişkin sözleşme imzaladığı duyuruldu. Şirketin Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) açıklamasına göre, 18 Nisan'da alınan kararla, Fiat, Opel, Citroen ve Peugeot markaları için ihracata yönelik demonte araçlar da içeren yıllık 150 bin adet üretim kapasiteli yeni bir hafif araç modeli, 2026'nın üçüncü çeyreğinden itibaren Türkiye'de üretilecek. Bu kapsamda Stellantis Grubu ile proje detayları ve koşulları belirlenmek üzere sözleşme görüşmeleri yürütülmüştü.

YENİ ARAÇ ÜRETİMİ İÇİN 256 MİLYON AVRO YATIRIM

Tofaş ile Stellantis Europe S.P.A arasında imzalanan üretim sözleşmesiyle, Stellantis markaları için 'K9' modelinin hafif ticari araç ve 'Combi' versiyonlarının Türkiye'de üretimi ve dağıtımı Tofaş'a verildi. Sözleşme, üretilen araçların ve yedek parçaların satış koşullarını da belirliyor. Açıklamada, toplam 256 milyon avroluk yatırımla hayata geçirilecek projenin, demonte araçlar (CKD) dahil yıllık 150 bin adet üretim kapasitesine sahip olacağı belirtildi.

2034'E KADAR 660 BİN ARAÇ ÜRETİM HEDEFİ

Yeni İş İlişkisi Proje kapsamında, yatırım faaliyetlerinin tamamlanmasını takiben 2034'ün son çeyreğine kadar yaklaşık 660 bin adet araç üretilmesi hedefleniyor. Bu üretimin yaklaşık yüzde 80'inin Türkiye piyasası için olacağı ve CKD hariç olacağı vurgulandı.