DÜNYA
Yayınlanma : 05 Ağustos 2025 20:33

Trump: Hindistan'a yeni gümrük vergisi tehdidi

Trump: Hindistan'a yeni gümrük vergisi tehdidi
ABD Başkanı Donald Trump, Hindistan'ın Rusya'dan petrol alımına devam etmesi halinde gümrük vergilerini artıracağını açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, Hindistan'ın Rusya'dan petrol alımına devam etmesi durumunda gümrük vergilerini artıracağını açıkladı. Hindistan'dan ithal edilen ürünlere uygulanan yüzde 25'lik gümrük vergisinin 24 saat içinde önemli ölçüde yükseltileceğini belirtti. Trump, Hindistan'ın bu politikasıyla Ukrayna savaşını körüklediğini savundu ve ABD'nin sıfır gümrük vergisi teklifinin yeterli olmadığını ifade etti.

TRUMP'TAN HİNDİSTAN'A UYARI

ABD basınına konuşan Trump, 'Onlar savaş makinesini körüklüyorlar ve bunu yapmaya devam ederlerse ben mutlu olmayacağım' dedi. Yüksek gümrük vergilerinin ana anlaşmazlık noktası olduğunu vurgulayan Trump, Hindistan'ın yüksek gümrük vergilerinden vazgeçtiğini, ABD'ye sıfır gümrük vergisi uygulayacağını ve ithalata izin vereceğini ancak petrol politikasının iyi olmadığını söyledi.

HİNDİSTAN'DAN AÇIKLAMA

Hindistan hükümetinden bir kaynak ise Rusya'dan yapılan petrol alımlarının küresel petrol fiyatlarının istikrarına yardımcı olduğunu ve diğer bölgelerden gelen arz üzerindeki baskıyı hafiflettiğini savundu. Dünyanın üçüncü büyük petrol ithalatçısı ve tüketicisi olan Hindistan, petrol ihtiyacının üçte birinden fazlasını Rusya'dan karşılıyor. Kaynak, 'Rus petrolü almayı durdurursak, dengeyi korumak ve fiyatların fırlamasını önlemek için bu varilleri kim ikame edecek? 2022’de fiyatların varil başına 137 dolara çıktığı durumun tekrarlanmasını istemiyoruz' diye konuştu. Hindistan, Ocak-Haziran döneminde Rusya'dan günlük ortalama 1,75 milyon varil petrol ithal etti. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 artış gösteriyor. Batı'nın baskısına rağmen Hindistan, Moskova ile olan bağlarını ve ekonomik ihtiyaçlarını gerekçe göstererek bu baskıya karşı koyuyor. Trump ayrıca, Rusya'nın Ukrayna ile savaşı sona erdirmemesi halinde 8 Ağustos'tan itibaren Rusya'ya ve Rusya'dan ithalat yapan ülkelere yeni yaptırımlar uygulayacağını daha önce duyurmuştu.