DÜNYA
Yayınlanma : 21 Ağustos 2025 07:25

Trump: Putin'i anlayacağız, Zelenskiy biraz esneklik göstermeli

Trump: Putin'i anlayacağız, Zelenskiy biraz esneklik göstermeli
Eski ABD Başkanı Trump, Ukrayna-Rusya savaşının sonlanması için Zelenskiy'den esneklik istedi ve Putin ile sıcak ilişkilerin önemine vurgu yaptı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in işlerini iyi yaptığını belirtti. Trump, Zelenskiy'nin Rusya ile savaşı bitirmek için biraz esneklik göstermesi gerektiğini söyledi. 'Önümüzdeki haftalarda Putin'i anlayacağız,' diyen Trump, Putin'in anlaşma yapmak istememesinin muhtemel olduğunu ekledi. ABD birliklerinin Ukrayna'da görev yapmaması konusunda ise Trump, 'Size güvence veriyorum,' dedi.

TRUMP'TAN UKRAYNA VE NATO AÇIKLAMASI

ABD Başkanı, Fransa, Almanya ve İngiltere'nin Ukrayna'nın güvenlik garantisi kapsamında sahaya asker göndermeyi istediğini belirtti ve Kiev'in NATO'ya katılmayacağını vurguladı. Trump, 'Bir çeşit güvenlik olacak, NATO olamaz. Her zaman Ukrayna'nın, Rusya ve Avrupa arasında bir tampon olduğunu düşündüm,' diye konuştu. Ülkesinin, güvenlik garantileri paketi çerçevesinde hava desteği sağlayabileceğini ima etti. Avrupa liderlerinin önünde Putin'i aramadığını söyleyen Trump, 'Putin'le sıcak ilişkiler kurmak iyi bir şey. Zaman kaybetmek istemiyorum, sadece savaşı sonlandırmak istiyorum,' dedi.

ABD'DEN SİLAHLARA YÜZDE 10 ZAM

Trump, Zelenskiy ve Putin'in kendisi olmadan buluşmasının daha iyi olabileceğini öne sürdü. Öte yandan ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, Başkan Trump'ın, Ukrayna'ya gönderilmesi için Avrupalı devletlere satılan silahlarda yüzde 10'luk fiyat artışı uyguladığını açıkladı. Bessent, 'Belki bu yüzde 10'luk oran, havadan desteğin maliyetini karşılar,' dedi. İsviçre Dışişleri Bakanı Ignazio Cassis ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e Ukrayna barış konferansına katılımı halinde diplomatik dokunulmazlık garantisi verebileceğini duyurdu. Mart 2023'te Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Putin ve Çocuk Ombudsmanı Maria Lvova-Belova hakkında Ukrayna'dan çocukların yasa dışı nakli suçlamasıyla tutuklama emri çıkarmıştı. İsviçre, Roma Statüsü'ne taraf olmasına rağmen, UCM emirlerini uygulama yükümlülüğünü barış görüşmeleri önünde engel olarak görmediğini açıkladı. Olası üçlü zirve için Roma, Cenevre ve Budapeşte'nin adları geçiyor. Rus ordusu, 19 Ağustos'u 20'ye bağlayan gece Ukrayna'nın Tuna Nehri deltasındaki kritik enerji altyapısına büyük çaplı bir saldırı düzenledi. Odessa bölgesindeki İzmail limanında bulunan 'Triton' petrol terminali ve Panama bayraklı Excellion tankerinin hedef alındığı saldırıda, 30'dan fazla patlama meydana geldi. Çarşamba günü sabah saatlerinde Ukrayna'nın Sumi bölgesine düzenlenen son Rus saldırısında aralarında çocukların da bulunduğu 14 kişi yaralandı.