Türkiye, dünyanın en büyük fındık üreticisi konumunda olmasına rağmen, düşük rekolteyle mücadele ediyor. Ancak, bu durum yüksek ihracat hedeflerini etkilemiyor. 2024 Ocak-Aralık döneminde 2 milyar 800 milyon dolarlık ihracat geliri elde edildi.
REKOLTE KAYIPLARI VE İHRACAT HEDEFİ
Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Sebahattin Arslantürk, 2025 mahsulünün bazı sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu, ancak 3,5 milyar dolarlık bir ihracat hedefine ulaşmayı umduklarını ve bunun tarihi bir rekor olacağını belirtti. Karadeniz’in yüksek kesimlerinde hasat devam ederken, sahil kesimlerinde fındık toplama ve kurutma çalışmaları sürüyor. Türkiye, 744 bin hektarlık fındık üretim alanı ile dünya lideri konumunda bulunuyor.
KAHVERENGİ KOKARCA VE DON HADİSESİ
Son yıllarda kahverengi kokarca ve zirai don nedeniyle zor günler geçiren fındık üreticileri, 2024 yılında yaklaşık 325 bin ton fındık ihracatıyla 2 milyar 800 milyon dolar gelir elde etti. Kahverengi kokarcaya karşı mücadele devam ederken, uzmanlar düşük rekolteye rağmen fiyat artışlarının geliri artıracağını öngörüyor. Sebahattin Arslantürk, 250-260 bin ton iç fındık beklentisi olduğunu ve bunun 320 bin ton kabuklu fındığa denk geldiğini, miktarın az olmasına rağmen fiyat artışlarının bunu telafi edeceğini ve 700 milyon dolarlık ek gelir elde edileceğini söyledi.
ORDU'DA TARİHİN EN DÜŞÜK REKOLTESİ VE ÜRETİCİYE ÇAĞRI
Arslantürk, şubat ayındaki don olayının rekolteyi olumsuz etkilediğini, Ordu'da tarihin en düşük rekoltesinin beklendiğini ve kahverengi kokarcanın da hasara yol açtığını belirtti. Rekoltenin 450 bin tona kadar düşebileceğini ifade eden Arslantürk, üreticileri kontrollü satış yapmaya ve fındıklarını emanete vermemeye çağırdı. Fiyatların 250-300 lira seviyesine ulaşabileceğini öngördü.

