EKONOMİ
Yayınlanma : 03 Ağustos 2025 04:21

Türkiye'nin Temmuz Ayı İhracatı Rekor Kırdı: 25 Milyar Dolar

Türkiye'nin Temmuz Ayı İhracatı Rekor Kırdı: 25 Milyar Dolar
Türkiye, Temmuz ayında 25 milyar dolarlık rekor ihracat rakamına ulaştı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve TİM Başkanı Mustafa Gültepe, Samsun'da yapılan açıklamada, bu rakamın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11'lik bir artış olduğunu belirtti.

Türkiye, temmuz ayında 25 milyar dolarlık ihracatla tarihinin en yüksek aylık ihracat değerine ulaştı. Bu rakam, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11'lik bir artışı temsil ediyor. 2025 yılının Ocak-Temmuz döneminde toplam ihracat 156 milyar dolara, son 12 aylık ihracat ise 269,5 milyar dolara yükseldi.

REKOR İHRACAT RAKAMLARI SAMSUN'DA AÇIKLANDI

Temmuz ayı ihracat verileri, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe tarafından Samsun'da açıklandı. Açıklamada, temmuz ayında bin 180 firmanın ilk kez ihracat gerçekleştirdiği ve paritenin ihracata 825 milyon dolar katkı sağladığı belirtildi. Aynı dönemde dış ticaret hacmi yüzde 7,8 artışla 56 milyar 327 milyon dolara ulaşırken, dış ticaret açığı ise yüzde 12,1 azalarak 6 milyar 424 milyon dolar olarak kaydedildi. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise geçen aya göre 4,1 puan artarak yüzde 79,5'e yükseldi.

SEKTÖRLERDEKİ GELİŞMELER

Temmuz ayında en yüksek ihracat, yüzde 9,3 artışla 12 milyar 811 milyon dolarla ham madde (ara mallar) grubunda gerçekleşti. Bu grubu, 7 milyar 941 milyon dolarla tüketim malları ve 3 milyar 699 milyon dolarla yatırım (sermaye) malları takip etti. Sektör bazında ise otomotiv 3,8 milyar dolarla liderliğini korudu. Otomotivi, kimyevi maddeler (3,4 milyar dolar), hazır giyim (1 milyar 580 milyon dolar), elektrik ve elektronik (1 milyar 570 milyon dolar) ve çelik (1,4 milyar dolar) sektörleri izledi. Temmuz ayında en fazla ihracat yapılan ülke 1 milyar 968 milyon dolarla Almanya oldu. Almanya'yı 1 milyar 663 milyon dolarla İngiltere ve 1 milyar 569 milyon dolarla ABD takip etti. Avrupa Birliği'ne yapılan ihracat ise 10 milyar 128 milyon dolar olarak gerçekleşti.

HEDEF 26 MİLYAR DOLAR

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2025 Temmuz ayının rekorlar ayı olduğunu vurgulayarak, “Tarihimizin en yüksek temmuz ayı ihracat rekorunu kırdık ve temmuz itibarıyla son bir yıllık toplamda tarihimizin en yüksek mal ihracat rakamına ulaştık” dedi. Bolat, bir önceki yılın temmuz ayına göre 2,5 milyar dolarlık bir artış olduğunu ve hedefin aylık 26 milyar doları yakalamak olduğunu belirtti. Temmuz ayında ithalatın yüzde 5,4 artışla 31,4 milyar dolar olduğunu ve dış ticaret açığının 6,4 milyar dolar olarak gerçekleştiğini, bunun da 2024 Temmuz ayına göre yüzde 12 azalışı ifade ettiğini ekledi. İthalatta ise Çin ve Rusya başı çekti.