DÜNYA
Yayınlanma : 19 Ağustos 2025 04:42

Zelenskiy, Putin ile ikili görüşmeye hazır: ABD baskısı öne çıkıyor

Zelenskiy, Putin ile ikili görüşmeye hazır: ABD baskısı öne çıkıyor
Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, ABD Başkanı Donald Trump'ın ev sahipliğinde Beyaz Saray'da yapılan toplantı sonrası Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ikili görüşmeye hazır olduğunu açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, ABD Başkanı Donald Trump'ın ev sahipliğinde Beyaz Saray'da düzenlenen toplantı sonrası yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ikili görüşmeye hazır olduğunu belirtti. Zelenskiy, ABD ve Avrupa liderlerinin katılımıyla planlanan üçlü görüşmeden önce Putin ile ikili müzakereye açık olduğunu vurguladı. 'Sancılı sorunların' çözümünde lider düzeyinin önemine dikkat çeken Zelenskiy, liderlik düzeyinde her türlü formata hazır olduklarını dile getirdi.

LİDERLER DÜZEYİNDE GÖRÜŞME ÖNEMİ

Zelenskiy, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 'Dediğim gibi, liderlik düzeyinde her türlü formata hazırız. Çünkü tüm bu karmaşık ve sancılı sorunları ancak liderlik düzeyinde çözebiliriz. Bu nedenle Putin ile ikili bir görüşmeye hazır olduğumuzu teyit ettim ve tüm Avrupa liderleri tarafından da desteklendim ve ardından üçlü bir görüşme bekliyorum.'

ABD'NİN ROLÜ

Muhtemel ikili görüşmenin gerçekleşmesi için ABD'nin baskısının gerekli olabileceğini belirten Zelenskiy, Putin'in katılımının ABD'nin baskısıyla sağlanabileceğini ifade etti. Toprak meselelerinin doğrudan görüşmelerde gündeme geleceğini belirten Zelenskiy, bu konuyu ilk kez Trump ve ekibiyle haritalar üzerinden görüşme fırsatı bulduğunu da ekledi. Beyaz Saray'daki toplantıya NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve Almanya Başbakanı Friedrich Merz de katıldı. ABD Başkanı Trump, 15 Ağustos'ta Alaska'da Putin ile görüşmüş, ancak nihai bir anlaşmaya varılmadığını açıklamıştı.