Yerel Haber Girişi : 09 Mart 2022 11:24

İkinci doz yerinde sayıyor!

İkinci doz yerinde sayıyor!

Salgınla mücadele kapsamında yürütülen aşılama çalışmaları devam ederken, risk kategorisi sıralamasında sarı renkte kalan il sayısı 11’e kadar düştü. Salgın sürecinde riski ifade eden sarı renk, Erzurum’un da aralarında bulunduğu 11 ile adeta demir attı. Ağustos ayından bu yana renk kategorisi sarı olan Erzurum’da, yüzde 65 olan aşılama oranı yüzde 74,2’ye kadar yükseldi. Bir puanlık artışın neredeyse 2 hafta sürdüğü Erzurum’da, en az iki doz aşı yaptırmış olanların sayısındaki artış ağır-aksak ilerlerken, oransal olarak Erzurum’un gerisinde bulunan çok sayıda şehirde, risk kategori rengi çoktan maviye dönüştü bile… Erzurum’daki aşılama oranının önce hız kaybetmesi ve ardından neredeyse durma noktasına gelmesi, aşılama çalışmalarının planlandığı gibi gitmemesine yol açarken, aşı haritasında sarı renkteki illerin sadece Doğu Anadolu Bölgesi’nde yoğunlaşması ise dikkatlerden kaçmadı.

AŞILAMA ORANI YÜZDE 85’İN ÜZERİNDE
Türkiye genelindeki aşılama oranının yüzde 85’in üzerine çıktığının görüldüğü aşı haritasında, sadece tek doz aşı yaptıranların oranının ise yüzde 93 düzeyinde olduğu açıklandı. Bir, iki ve üçüncü doz aşı sayısının 146 milyon 48 bin 178’e ulaştığı Türkiye genelinde, Erzurum’un aşı oranı ise, aylardır yüzde 74 düzeyinde kaldı. Nüfusa oranla yaklaşık 560 bin kişiye tekabül eden aşılıların sayısının yüzde 75 oranını bulması halinde risk kategori rengi de doğrudan maviye dönüşmüş olacak. Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, şehirde ilk doz aşı yaptırıp da, ikinci doz aşısını yaptırmamış olan çok sayıda vatandaşın bulunduğunu belirterek, “İllerdeki risk faktörlerini ortadan kaldıran en önemli etken, iki doz aşı. Bu bağlamda Erzurum’un performansında çok ciddi bir düşüş söz konusu” diye konuştular.

İKİNCİ DOZ AŞIYI MUTLAKA YAPTIRIN!
Erzurum’da ilk doz aşısını yaptırdığı ve aşı takviminin üzerinden belirlenen süre geçtiği halde ikinci doz aşısını henüz yaptırmamış olanlara çağrıda bulunan konu ile ilgililer, hatırlatma dozuna gösterilen ilginin ikinci dozdan çok daha fazla olduğunu belirterek, “İkinci dozunu yaptırmış ve aşı takvimini tamamlayarak hatırlatma dozunu yaptırmaları gereken vatandaşların sayısı hızla artıyor. Ancak ilk doz aşısını yaptırdığı halde ikinci doz aşısını yaptırmayanların sayısı yavaş ilerliyor. Vatandaşlarımız ikinci doz aşılarını mutlaka yaptırsınlar!” dediler.