ÖZEL HABER Haber Girişi : 02 Ocak 2023 09:45

İkinci el sıfırı geçti

İkinci el sıfırı geçti
Enflasyondaki yükseliş sebebiyle hayatın her alanında dikkat çeken fiyat artışları, ikinci el eşya piyasasını adeta alt-üst etti.

İkinci el eşya satışı yapılan spot mağazaları bile showroomları aratmaz oldu. Kullanılmış oturma odasından salon takımına, yatak odasından yemek masası takımına varıncaya kadar birbirinden farklı ev eşyaları akıllara zarar fiyatlardan satışa sunuluyor. İkinci el eşya fiyatlarındaki yükselişin sebebi, bakım ve onarım giderleri olarak açıklanırken, internet üzerinden yapılan satışlar ise eski cazibesini kaybetmeye başladı. İkinci el eşya satıcıları, son bir yıl içerisinde artan eşya fiyatlarının artık dikkat çeken boyutlara ulaştığını belirterek, “Eşya fiyatlarının bu kadar yüksek oluşunun sebebi, bakım ve onarım masraflarından kaynaklanıyor” dediler.

 

BAKIM ONARIM MASRAFLARI ARTTI

İkinci el olarak satışı yapılacak olan eşyaların önce onarımdan geçirildiğini dile getiren satıcılar, “Müşterilerden aldığımız eşyaların öyle ya da böyle bakım ihtiyaçları oluyor. Onardığımız ve bakım yaptığımız eşyalar için ister istemez ekstra harcamalar yapıyoruz. Bu yüzden maliyetimiz de artıyor. Bunun nakliyesi, işçisi, elektriği, kirası, sigortası falan derken diğer giderler de göz önünde tutulunca, haliyle hepsi satış fiyatlarına yansıyor” diye konuştular.

 

SIFIR EŞYA FİYATLARI UÇTU GİDİYOR

Halen en ucuz koltuk ya da salon takımının 7 ile 10 bin lira arasında değişen fiyatlardan alıcı bulduğunu anlatan satıcılar, “Şu anda çok lüks olmamak kaydıyla bir salon takımı almaya kalksanız 40 bin liradan aşağı değil. Bir kanepenin fiyatı olmuş 15 bin lira. Sıfır eşya fiyatlarındaki bu yükseliş karşısında ikinci el eşya fiyatlarının yükselmemesini beklemek saflık olur. Çünkü her halükarda giderler artıyor, masraflar artıyor” dediler.

İnternet üzerinden yapılan satışların eskisi kadar ilgi görmediğini de ifade eden satıcılar, ikinci elde artık yeni trendin yerinde satış olduğunu sözlerine eklediler.