ÖZEL HABER Haber Girişi : 18 Ocak 2023 10:10

İndirim beklerken bindirim oldu 

İndirim beklerken bindirim oldu 
Yeni yılda fren yapacağı düşünülen ikinci el araç piyasası, beklentilerin yine üzerinde bir tablo oluşturdu.

Sektörde yaşanan sıfır kilometre araç sıkıntısı yüzünden gözler ikinci ele çevrilirken, son bir ay içerisinde fiyatlar yüzde 20 oranında artış gösterdi. Erzurum’daki galericiler marka, model ve çeşit bakımından önceki yılları mumla ararken, piyasadaki yoğun talep yüzünden fiyatlar da katlanarak artıyor. Erzurum’da galericilik yapan Bahri Öztürk isimli işletmeci, “Fiyatlar yükselmeden araç alayım telaşına düşenler bile fiyatların yükselmesine sebep oluyor!” diyerek, talebin her zaman fiyatlara yansıyacağının altını çizdi. 

ARTIŞ BEKLENMİYORDU… 
İşletmeci Bahri Öztürk, pandemiyle birlikte faaliyetleri neredeyse durma noktasına gelen otomotiv sektörünün artık çıkış yolu aradığını dile getirerek, “Şu anda piyasada çok ciddi anlamda arz sorunu var. Sıfır kilometre araç satın alabilmek için artık aylar öncesinden sıraya girmek ve aylarca beklemek gerekiyor. Hal böyle olunca talep yoğunluğu ikinci ele kayıyor ve doğal olarak fiyatlar da yükseliyor. Bu yıl içerisinde fiyatların düşmesini bekliyorduk, ancak son bir ay içerisinde ikinci el araçlarda yaşanan fiyat artışı yüzde 20’yi buldu. Böyle giderse artmaya da devam edecek” dedi. 

AL-SAT YÜZÜNDEN PİYASALAR ÇÖKTÜ 
Araç satın almak isteyenlerin aceleci tavrı yüzünden piyasadaki dengelerin alt-üst olduğunu ifade eden Öztürk, “Araç almayı düşünenler acele etmesin ve telaşa kapılmasın! Elinde aracı olanlar satmasın, hele de al-sat işine girmesin! Araçlar kullanım için alınsın; zaten piyasaların bu noktaya gelmesindeki en büyük faktör, al-sat işlemleri oldu. Fiyatların düşmesini istiyorsak; buna tüketicilerin de katkı sunması lazım” diye konuştu.