ÖZEL HABER Haber Girişi : 09 Ağustos 2023 09:58

İnşaat sektörü dibe vurdu 

İnşaat sektörü dibe vurdu 
Erzurum’da bu yıl belediyelerden alınan ruhsat sayısında önceki yıllara oranla büyük düşüş oldu.

Erzurum’da lokomotif sektör olan inşaat, yüksek enflasyon ve olumsuz piyasa şartlarının kurbanı oldu. Erzurum’da bu yıl belediyelerden alınan ruhsat sayısında önceki yıllara oranla büyük düşüş oldu. İnşaat faaliyetlerinin büyük ölçüde azaldığı Erzurum’da, buna paralel olarak üretilen konut sayısı da azaldı. Erzurum’da sektöre bağlı birçok iş kolunu da olumsuz etkileyen ekonomik durgunluk yüzünden işgücü de zarara uğradı. Sektörde çalışarak para kazanan Erzurumlu inşaat ustaları, başka şehirlerin yolunu tutarken, inşaatlarda amelelik bile artık mumla aranır oldu. 

SEKÖR DİPLERİ GÖRDÜ 
Müteahhit firmalar, son 5 yıldır inşaat sektörünün vasat bir halde olduğu Erzurum’da, canlılığın her geçen yıl biraz daha azaldığını dile getirerek, “Sektördeki kısıtlı hareketlilik, bu yıl itibariyle resmen dipleri gördü. Geniş hacimli birçok proje beklemeye alındı, önceden başlanan işlerin tamamlanması planlandı. Bu şartlarda yeni projelerle ortaya çıkmak, dipsiz bir kuyuya ipsiz atlamaktan başka hiçbir şey değil” dediler. 

BAŞLIYOR BAŞKA, BİTİYOR BAŞKA 
Maliyetlerin sürekli yükseldiğini ve belirsizlik yüzünden konut üretiminin büyük bir riske dönüştüğünü anlatan müteahhit firmalar, “Proje başlangıcında konut satın almak isteyenlerle bir fiyat üzerinden anlaşıyoruz, ancak süreçte artan maliyetler yüzünden işin içinden çıkamıyoruz. Örneğin; anahtar teslimi 1 milyon 200 bin lira üzerinden anlaştığınız bir daire, proje sonunda çok daha yüksek rakamlara mal edilmiş olunuyor. Bu çok büyük bir risk” diye konuştular. 

EN AZ 5 YILA İHTİYAÇ VAR 
Gidişatın düzelmesinin en az 5 yıllık bir süre gerektirdiğini anlatan müteahhit firma yöneticileri, “Bu da en iyi ihtimalle enflasyonun düşüşe geçmesi ve fiyatların sabitlenmesiyle olacak. İlaveten dövizdeki hareketliliğin de kontrol altına alınması gerekiyor. Bunların mümkün olduğunu düşünürsek bile işlerin yoluna girmesi için en az 5 yıla ihtiyacımız var” dediler.