Yerel Haber Girişi : 12 Mart 2022 14:46

İnşaat sektörünün tadı yok 

İnşaat sektörünün tadı yok 

Erzurum’da son 5 yıldır zor günler geçiren inşaat sektörü, maliyet artışı sebebiyle bu yılı da durağan geçirmeye hazırlanıyor. Erzurum ekonomisi için lokomotif sektörlerin başında gelen inşaat, bağlı onlarca iş kolunun faaliyetlerine de doğrudan etki ediyor. Türkiye’de Rahip Brunson olayıyla başlayan ekonomik sıkıntıların ardından sektörde başlayan durgunluk, pandeminin de etkisiyle adeta zirveyi görmüş oldu. Maliyetlerdeki artış sebebiyle inşaat faaliyetlerinin neredeyse durma noktasına geldiği Erzurum’da, kentsel dönüşümün de etkisiyle konuta artan talep karşılanamazken, fiyatlar da katlanarak arttı. Erzurum’da bir milyon liraları gören daire fiyatları dudak uçuklatırken, sektör temsilcileri ise, gelişmeleri endişeyle seyrediyor. 

ALIŞVERİŞ YÖNTEMLERİ BİLE DEĞİŞTİ 
Erzurum’da belli başlı inşaat firmalarından edinilen bilgilere göre; konut üretimi günümüz maliyetleriyle artık büyük ölçüde risk teşkil ediyor. İnşaat malzemelerinin dövize endeksli olması ve alışveriş yöntemlerinin de değişmesi sebebiyle darboğaz içerisine sektör temsilcileri, “Önceleri demir ve çimento gibi inşaat malzemelerini vadeli ya da çek ve senetle alabiliyorduk. Ancak şimdi durum değişti, inşaat malzemesi satın alırken kur üzerinden peşin çalışmak durumundayız. Nakit akışı da ihtiyacı karşılamaya yetmiyor. Hal böyle olunca konut üretimi yavaşlıyor, neticede zamanla talep karşılanamaz oluyor” dediler. 

PİYASALAR İNŞAAT SEKTÖRÜNE BAĞLI 
İnşaat sektörünün sadece kum ve çimentodan ibaret görülmemesi gerektiğini dile getiren Erzurumlu müteahhitler, “Bu sektörden onlarca iş kolu ekmek kazanıyor. Marangozu, mobilyası, boyacısı, nalburu, camcısı, parkecisi, sıvacısı, alçı ustası, kısacası birçok iş kolunda geçim inşaatla sağlanıyor. Sektördeki durgunluk haliyle bütün piyasaları etkiliyor. Bu yüzden Erzurum gibi inşaat sezonunun kısa sürdüğü şehirlerde sektörü teşvik edici ve destekleyici adımların atılması gerekiyor” diye konuştular.