ÖZEL HABER Haber Girişi : 11 Ekim 2022 09:21

İnternet alışverişleri can yakıyor

İnternet alışverişleri can yakıyor
Erzurum’da tüketici hakem heyetlerine yapılan şikâyetlerde ilk sırayı internet üzerinden yapılan alışverişler oluşturuyor.

Erzurum’da tüketici hakem heyetlerine yapılan şikâyetlerde ilk sırayı internet üzerinden yapılan alışverişler oluşturuyor. İnternet üzerinde tüketicileri aldatmaya yönelik olarak verilen ilanlar üzerinden yapılan alışverişler, büyük mağduriyetlere sebep olurken, en sık karşılaşılan konu ise, tanıtımı yapılan ürün yerine başka ürünün gönderilmesi ya da alışverişten ilgisiz ürünlerin gönderilmesi şeklinde ortaya çıkıyor. Tüketici hakem heyetleri, internet üzerinden alışveriş yapmanın maalesef içinden çıkılamaz sorunlara sebep olduğunu belirterek, “İnternetten yapılan her alışveriş güvenli alışveriş değildir. Dikkatli olunması ve ürünün fiyatına mutlaka dikkat edilmesi gerekir” dediler. Tüketicilerin, ucuz buldukları her ürünü internet üzerinden satın almaya kalkıştıklarını kaydeden hakem heyetleri, “Alışverişler mutlaka güvenilir alışveriş platformları üzerinden yapılmalı ve uçurumları bulan fiyat farkları mutlaka dikkate alınmalıdır” diye konuştular.

 

GÜVENİLİR SİTE FAKTÖRÜ

Menşei belli olmayan kimi internet sitelerinde çeşitli ürünlerin piyasa fiyatının çok altında rakamlarla satışa sunulduğunu dile getiren heyet yetkilileri, “Tüketici bu tarz ilanları görünce o sitenin güvenilir olup olmadığını araştırma ihtiyacı hissetmeden alışveriş yapıyor ve sorunlar zinciri de böylece başlamış oluyor. İster kapıda ödemeli olsun, ister olmasın, ürünün kapıda kontrol edilmesine izin verilmediği için ücret ödendikten sonra istenilmeyen durumlarla karşılaşılabiliyor. Örneğin, sipariş edilen ürün, reklamı yapılan ürünle aynı olmayabiliyor ya da kapıya gelen ürünün sipariş edilen ürünle uzaktan-yakından ilgisi olmayabiliyor. Sonraki süreçte de zaten muhatap bulunamıyor” dediler.

 

FİYAT FARKI UÇUKSA…

Tüketicilere alışveriş yapmak için güvenilir ve SS sertifikasına sahip ticaret platformlarını tercih etmeleri çağrısında bulunan tüketici hakem heyetleri, “Güvenilir olmayan sitelerde dikkat çeken başlıca unsur, fiyat farkıdır. Eğer satışa sunulan ürünün fiyatı ile piyasa fiyatı arasındaki fark çok fazla ise, bu tarz satışlardan kesinlikle imtina edilmesi gerekir. Ayrıca kapıda ürün kontrolü ve geri iade gibi konular da alıcı ile satıcı arasında mutlaka netleştirilmeli, ödeme ise teslimatta kontrol şartıyla kapıda yapılmalıdır” diye konuştular.