ÖZEL HABER Haber Girişi : 05 Ocak 2023 16:39

Karaca esnafı savundu 

Karaca esnafı savundu 

Erzurum Matbaa, Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca, küçük esnaf ve dargelirli kesimin mağduriyet yaşamaya devam ettiğini söyledi. Başkan Karaca, Pazartesi gününden itibaren ekmek hariç, rayice tabi bütün gıda ve tüketim maddelerinde günübirlik zamlı artışlar olduğunu dile getirerek, “Vatandaş, bugün aldığı bir mal veya malzemeyi yarın kaça alacağını kestiremiyor. Kimi enflasyonu, kimi nakliyeyi, kimi büyük toptancıları, kimi de devlet tarafından zorunlu giderlerine yapılan orantısız zamları gerekçe gösteriyor. Netice olarak bu günübirlik zamlar kim tarafından yapılırsa yapılsın, en büyük mağduriyeti yine küçük esnafımız ve dar gelirli vatandaşlarımız yaşıyor” diye konuştu. 

PRİMLERİ ÖDEMEK ÇOK ZOR 
Asgari ücretin artışına paralel olarak aylık 3 bin lirayı bulacak olan Bağkur ve SGK primini küçük esnaf ve sanatkarın büyük çoğunluğunun ödemesinin mümkün görünmediğini anlatan Başkan Hikmet Karaca, “Küçük esnafımızın yüzde 70'e yakını işsizlik ve maddi imkansızlıklar nedeniyle önceden de çok yüksek olan bağkur ve sosyal güvenlik primini düzenli ödeyemiyordu. Yeni artışlarla birlikte delik büyüyerek yol almaya devam ediyor” ifadelerini kullandı. 

KAN KAYBI DEVAM EDİYOR 
Esnaf ve sanatkarların ticaretin ilk dönemlerinden bu yana iş hayatı içerisinde etkili ve önemli bir rol oynadıklarını dile getiren Hikmet Karaca, “Genel tanımıyla esnaf ve sanatkar; kısıtlı bir sermaye ile daha çok beden gücüne dayanarak iş yapan, bağımsız girişimciler olarak tanımlanmaktadır. Ekonomi içerisinde yerine getirdiği işlevlere rağmen esnaf işletmeleri, hem ekonomik hem de yapısal sorunlardan kaynaklanan nedenlerle rekabette her geçen gün daha çok kan kaybetmektedir” dedi. 

ESNAF TEDİRGİN DURUMDA
Ekonomik istikrarsızlıktan dolayı piyasalardaki durgunluğun artarak devam ettiğini belirten Karaca, “Esnaf mal alırken ve satarken büyük tedirginlik yaşıyor. Döviz ile iş yapan esnafımızın büyük kısmı belirsiz bir endişe içerisinde, döviz ve altının yükselmesi, yaklaşık beş yıl önce çıkmasına rağmen bankalar tarafından uygulanmayan sicil affı yasası esnafımızın önündeki en büyük handikaplardan biri olarak görülüyor. 
Şu anda bütün esnaf tedirgin, hem iş yok, hem de bugün sattığı bir malı yarın kaça alacağını kestiremiyor” şeklinde konuştu.