Kars’ta bir öğretmen, bir esnaf emeklisi ve bir sağlık çalışanı, yaklaşık bin kovanla arıcılık yaparak aile bütçelerine katkıda bulunuyor ve gençlere de bu mesleği öneriyorlar.
40 yıldır öğretmenlik yapan Kartarı, arıcılığın hem ruhsal hem de ekonomik olarak fayda sağladığını belirterek, özellikle emeklilere ve gençlere bu işi öneriyor. Bu yıl arıcılık açısından umutlu olduklarını dile getiren Kartarı, balın daha kuvvetli olması için yağmura ihtiyaç olduğunu ve bereketli bir sezon beklediklerini ifade etti. Emeklilikte boş kalmak istemeyenlerin arıcılığa yönelmesi gerektiğini söyleyen Kartarı, arıcılığın kolay öğrenilen ve hatırı sayılır bir gelir sağlayan bir iş olduğunu belirtti. Esnaf emeklisi Çelebi ise babadan kalma bir meslek olan arıcılığı, öğretmen Kartarı ile birlikte daha güzel bir sistem kurarak sürdürdüklerini ve bu işin hem piknik havasında çalışma imkanı sağladığını hem de oldukça zevkli olduğunu dile getirdi.
Sağlık çalışanı Gökçay ise hobi amaçlı başladığı arıcılığı geliştirerek sürdürdüğünü ve Kars florasının Türkiye’de bozulmamış ender bölgelerden biri olduğunu, özellikle Azat köyünde arıların tamamen organik beslendiğini, bu doğal balı tüketicilere ulaştırmayı amaçladığını belirtti. Yaklaşık bin kovanla arıcılık yapan üç ortak, yıl sonu hedefi olarak 20 ton bal üretimi hedefliyor ve kovan başı 20 kilo bal almayı bekliyor.
Üç ortak, gençlerin de arıcılığa yönelmesini önererek, bu işin sadece emeklilere değil, gençlere de uygun olduğunu, hem ticaret yapma hem de doğayla iç içe olma imkanı sunduğunu, piknik havasında çalışmak isteyen herkese önerdiklerini ifade etti.