ÖZEL HABER Haber Girişi : 04 Ağustos 2022 14:53

Kiracılar mahkemeye koştu

Kiracılar mahkemeye koştu
Devlet tarafından getirilen sınırlamaya rağmen kira fiyatlarına yapılan astronomik artışlar, Erzurum’da mahkemelere büyük yük oluşturdu.

Devlet tarafından getirilen sınırlamaya rağmen kira fiyatlarına yapılan astronomik artışlar, Erzurum’da mahkemelere büyük yük oluşturdu. Ev sahiplerinin yüzde 25’lik sınır getirilmiş olmasına rağmen kira fiyatlarına yaptıkları akıl almaz artışlar, kiracılara mahkeme yolunu tutturdu. Çok sayıda kiracı, fiyat artışını devletin belirlediği sınırın üstünde isteyen ev sahiplerini mahkemeye verirken, bu yüzden dava sayılarında da patlama yaşandı. Hukuk bürolarından edinilen bilgilere göre; yüzde 25’lik kira artışı sınırını ihlal eden ev sahiplerinin büyük bir bölümü mahkemelik oldu. Erzurum Barosu avukatları, kiracıların bu durumdan dolayı mustarip olduklarını ifade ederek, “Devletin kira artışları için getirdiği sınır belli, yüzde 25. Fakat bu oranı yetersiz bulan ev sahipleri, kira artışını yüzde 100’lere varan oranlarda yapmaya kalkınca, ev sahiplerine de mahkeme yolu görünmüş oldu” dediler.

 

HER İKİ TARAF DA HAKLI

Türkiye’de yıllık enflasyon artışını gerekçe gösteren ev sahiplerinin kira fiyatlarına bu oranlar üzerinde artış yaptıklarını kaydeden hukukçular, “Ev sahiplerine bakıyorsunuz, onlar da haklı. Ama kiracılar da, gelirlerindeki artış oranına bakıldığında itiraz etmekte haksız değiller. İşte bu belirsizlik sarmalında dava sayısı da artmaya başladı. Ev sahiplerinin kiralara fahiş oranlarda artış yaptığını ileri süren kiracılar da var, kiracıların artış oranlarına itiraz ederek evlerini işgal ettiklerini savunanlar da var. Süreç nasıl işler, hangi kararlar alınır ve mahkemeler nasıl bir yol çizer, bekleyip göreceğiz” diye konuştular.

 

YÜZDE 25’LİK ORAN GEÇERLİ

Ortada devletin getirdiği bir sınırlama olduğunu ve bu sınırlamanın da makul sebeplerle açıklandığını anlatan hukukçular, “Sonuçta ev sahiplerinin kira artışında yüzde 25’lik oranın üstüne çıkmamaları gerekiyor. Yeni dönemde de yapılması gereken bu olmalıdır. Çünkü kontrat dönemi dahilinde dikkat edilmesi ve ölçü alınması gereken oran bellidir” dediler.