YerelHaber Girişi : 18 Ocak 2022 12:11

Konut fiyatları abartılı!

Konut fiyatları abartılı!

Erzurum’daki konut fiyatlarında yaşanan anormal artışı, ekspertiz raporlarıyla da gözler önüne serildi. Krediyle konut alım-satım işlemleri için yaptırılan ekspertizler bile konutlar için talep edilen fiyatların çok altında çıkıyor. Hazırlanan ekspertiz raporları, bankalardan kredi kullanmak isteyen alıcıları zor durumda bırakırken, değerleme işlemi yapan ekspertiz görevlileri ise, raporların güncel veriler ışığında hazırlandığını ifade ediyor. Bankalar, konut alım-satım işlemlerinde ekspertizler tarafından belirlenen fiyatın yüzde 80’ine kadar kredi verebiliyor. Ekspertiz raporlarında belirlenen fiyatın düşük olması halinde ise, alım-satım işlemleri genellikle başlamadan bitiyor. Yaşanan bu durumun konut fiyatlarındaki anormal artışı gözler önüne serdiği belirtilirken, bazı ekspertizlerin ise, fiyat belirlerken piyasa şartlarını göz önünde bulundurmadıkları ifade ediliyor.

 

KONUT SATIŞINDA OLMAZSA OLMAZ

Ekonomistler, yeniden değerleme adı verilen ekspertiz işleminin özellikle banka kredisi kullanılarak satın alınacak konutlar için en önemli ön koşul olduğunu dile getirerek, “Bu işlem yürütülürken, piyasa şartlarından konutun lokasyonuna, imar durumundan binada kullanılan malzeme ve dizaynına varıncaya kadar neredeyse her ayrıntı dikkate alınır. Tapuya gidilir, belediyeye gidilir, arsa ve mesken değerlemesi yapılır, birim fiyatlar elde edilir, bölgede incelemede bulunulur ve muadili olan yapıların fiyatları araştırılır ve tüm veriler ışığında bir rapor hazırlanır. Bu rapor bankaya sunulur, kredi kullanımı ise, bu sürecin sonunda gerçekleşir” diye konuştular.

 

TAM BİR ÇELİŞKİLER YUMAĞI!

Erzurum’da bu konuda en sık karşılaşılan sorunun, hazırlanan ekspertiz raporları olduğunu dile getiren ekonomistler, “Diyelim ki bir konut için 400 bin lira talep ediliyor. Fakat o konut için hazırlanan ekspertiz raporunda 300 bin lira fiyat biçilebiliyor. Bankalar bu rakamın yüzde 80’ini ödeyebildiği için toplamda kredi miktarı 240 bin lira oluyor. Ama bu rakam konut satın almak isteyen banka müşterisinin ihtiyacını görmüyor. Burada eğer sorun ekspertiz işlemi ise, sonucunda mağduriyet yaşanıyor. Çünkü alışveriş işlemi yarım kalıyor. Yok eğer ekspertiz raporları gerçeği yansıtıyorsa, bu da demektir ki konutlar abartılı fiyatlardan satılıyor. Öyleyse buna niye müsaade ediliyor? Ortada tam bir çelişkiler yumağı var ve ilginçtir bu çelişkiler hiç kimseyi değil, sadece konut satın almak isteyen vatandaşı mağdur ediyor” şeklinde konuştular.