ÖZEL HABER Haber Girişi : 21 Temmuz 2022 14:25

Kredi kullanımında artış

Kredi kullanımında artış
Mayıs ayı verilerine göre; Erzurum’da toplam 26 milyar 400 milyon lira tutarında banka kredisi kullanıldı.

Erzurum’da kişi başına düşen kredi borcu 35 bin lirayı buldu. Mayıs ayı verilerine göre; Erzurum’da toplam 26 milyar 400 milyon lira tutarında banka kredisi kullanıldı. Kullanılan kredinin tutar yüksekliği bakımından bölge birincisi olan Erzurum, ülke sıralamasında da 26’ncılığa yükseldi. Erzurum’da kullanılan kredilerin 20 milyar 700 milyon lirası kamu bankalarının kasasından çıkarken, 5 milyar 700 milyon liralık kredi ise, özel bankalar tarafından kullandırıldı. Toplamda 26 milyar 400 milyon liraya ulaşan kredi tutarının nüfusa göre dağılımında ise, ortaya ilginç bir tablo çıktı. Verilere göre; Erzurum’da kişi başına düşen kredi borcu 35 bin lirayı bulurken, yılsonuna kadar bu rakamın 50 bin liranın üzerine çıkacağı tahmin ediliyor.

 

NAKİT PARAYA İHTİYAÇ VAR

Erzurum’un kredi fotoğraf, Türkiye Bankalar Birliği tarafından bu şekilde çekilirken, kredilerde aslan payını ise, her zaman olduğu gibi konut ve taşıt kredileri kaptı. İhtiyaç ve ticari kredilerin de sıralamada yer aldığı Erzurum’da, uzmanlar ise bu durumu piyasaların nakit paraya duyduğu ihtiyaç şeklinde yorumladı. Kredilerin kullanım yüksekliği kadar geri dönüşümünün de önemli bir parametrik değer olduğunu ifade eden ekonomistler, “Erzurum’da kredi kullanımı yüksek, bu da nakit paraya duyulan ihtiyacı gösteriyor. Ama tabi kullanılan kedilerin geri dönüşümü de çok önemli. Erzurum’da bu manada bir sorun yok” dediler.

 

KREDİLER YATIRIM İÇİN

Öte yandan Erzurum’da kullanılan kredilerin büyük bir bölümünün konut ve taşıt için yatırım amaçlı kullanıldığını dile getiren ekonomistler, “Kredilendirme durum tespiti yapmak açısından önemli olan bir husus var ki, o da borçla borç kapatma girişimidir. Bu manada Erzurum’da da bu tarz hareketlilikler olsa da, asıl önemli olan kredilerin yatırım amaçlı olarak kullanılmasıdır” diye konuştular.