Yerel Haber Girişi : 28 Nisan 2022 12:21

Kredide bölge lideriyiz 

Kredide bölge lideriyiz 

2019 yılında kişi başına düşen nakdi kredi tutarı 14-15 bin dolaylarında olan Erzurum’da, kredi kullanım oranı da arttı.

Erzurum’un kredi borcu katlanarak artmaya devam ediyor. 2019 yılında kişi başına düşen nakdi kredi tutarı 14-15 bin dolaylarında olan Erzurum’da, pandemi süreci ve ardından patlak veren küresel ekonomik krizin de etkisiyle kredi kullanım oranı da arttı. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre; 2022 yılı Şubat döneminde Erzurum’da hem kamu ve hem de özel bankalar aracılığıyla kullanılan kredilerin toplam tutarı 23,7 milyar lira tutarında oldu. Erzurum’da kişi başına düşen nakdi kredi miktarı 31 bin 371 liraya yükselirken, kredilendirme rekorunu ise, kamu bankaları kırdı. Erzurum’da kullanılan 23,7 milyar liralık kredinin 18 milyar 900 milyon liralık kısmını sadece kamu bankaları kullandırırken, 4,8 milyar liralık kısmını ise özel bankalar kullandırdı. Erzurum, bu verilerle Doğu Anadolu Bölgesi’nde nakdi kredi kullanım tutarı yüksekliği bakımından birinci oldu. 

 

KONUT VE TAŞIT İLK SIRADA 

Erzurum’daki bankalardan edinilen bilgilere göre, kullanılan kredilerin büyük bir bölümü konut ve taşıt alımları için kullandırıldı. Tüketici kredileri ve kredi kartı kullanımlarının da hatırı sayılır düzeyde olduğu Erzurum’da, artan kredi kullanımına paralel olarak idari ve yasal takibe düşen borçlarda da artış kaydedilmeye başlandı. 

Ekonomistler, kredi kullanımından değer/fayda elde edilebilmesi için kullanım amacına bakmak gerektiğini vurgulayarak, “Önemli olan nakdi kredilerin piyasaya yansıma biçimidir. Konut, taşıt ve ihtiyaç kredileri bu kalemde ele alınabilirken, borçları borçla kapatmaya yönelik krediler bu bağlamda değerlendirilemiyor” diye konuştular. 

 

BORÇLARI BORÇLA KAPATMA DÖNEMİ 

Son zamanlarda özellikle kredi ve kredi kartı borçlarını kapatmaya yönelik kullanımların artış gösterdiğini dile getiren bankalar ise, “Müşteri krediyi kullanıyor, likit fon doğrudan borçları için kullanılıyor. Bu yöntemle yapılan kredilendirmelerin oranı da giderek artmaya başladı. Yani müşterinin eli paraya hiç değmiyor, borç alıyor, borcunu ödüyor, yine borçlanıyor. Tek sıkıntı, borcunun artmış olması oluyor, çünkü müşteri kullandığı krediye faiz ödüyor” dediler.