ÖZEL HABER Haber Girişi : 04 Temmuz 2022 11:52

Kurban pazarları seyirlik

Kurban pazarları seyirlik
Kurban bayramına sayılı günler kala Erzurum pazarlarındaki durgunluk dikkat çekmeye başladı.

Kurban bayramına sayılı günler kala Erzurum pazarlarındaki durgunluk dikkat çekmeye başladı. Fiyatların yüksek oluşu sebebiyle kurbanlıkları şimdilik sadece seyretmekle yetinen vatandaşlar, bayrama birkaç gün kala pazarlardaki tansiyonun düşeceğine inanırken, sevkiyattaki düşüş de buna işaret ediyor. Erzurum’dan her yıl on binlerce kurbanlık hayvan şehir dışına sevk edilirken, bu yıl sevkiyat neredeyse yok denecek kadar az oldu. Yüksek ulaşım maliyetleri yüzünden hayvanlarını bu yıl Erzurum dışına gönderemeden besiciler, pazarların yolunu tutmaya başlarken, fiyatların da bu sayede düşüşe geçeceği belirtiliyor. Kurban pazarlarında durgunluğun hakim olduğu Erzurum’da, küçükbaş kurbanlıklar 7-8 bin liradan başlayan fiyatlarla görücüye çıkıyor. en ucuz büyükbaş hayvanın 15 bin liradan başlayan fiyatlarla pazara sürüldüğü Erzurum’da, fiyatı 40 bin lira ile 70 bin lira arasında değişen kurbanlıklar da bulunuyor.

 

BESİCİLER DE HAKLILAR, AMA…

Besiciler, kurbanlık fiyatlarının geçen yıla göre yüksek oluşunun tabii bir durum olduğunu ifade ederek, “Geçen yılın fiyatlarıyla bu yılın maliyetleri karşılaştırılırsarajamların neden yüksek olduğu anlaşılır. Çünkü geçen yıl bu zaman mazottan elektriğe, sudan yeme kadar her şey ucuzdu. Ama şimdi bir ton saman olmuş 2 bin 500 lira. Geçen yıl samanın tonu bin lirayı bile görmemişti. Bu yıl fiyatlar üçe katlandı. Kurban fiyatlarının yüksek oluşu bu yüzden. Kaldı ki, geçen yıl kıymanın kilosu kasapta 65 liraydı, şimdi olmuş 150 lira” diye konuştular.

Bayrama doğru fiyatların düşme ihtimali bulunduğu gibi tam tersine yükselme ihtimalinin de bulunduğunu anlatan besiciler, “Öyle çok fazla bir düşüş olacağını düşünmüyoruz. En kötü ihtimalle hayvanlarımızı kombinaya götürür, orada kestiririz” dediler.

 

KANTARA ÇIKARTIP SATIN ALIN!

Öte yandan kurban pazarlarını seyretmekle yetinen vatandaşlar ise, bu fiyatlardan kurbanlık almanın mümkün olmadığını belirterek, “Geçen yıl 10 bin liraya satın aldığımız kurbanlık bu yıl olmuş 20 bin lira. Çok daha fazlasını isteyenler de var. Ama besicilerin de az insaflı olması gerekiyor. Canlı alım fiyatı da ortada, kesim fiyatı da ortada. En iyisi kantara çıkartıp kurbanlık satın almak. Çünkü öbür türlüsü ceplere dokunuyor” diye konuştular.