Yerel Haber Girişi : 06 Ocak 2022 10:05

Matbaacılık döviz ‘KUR’banı

Matbaacılık döviz ‘KUR’banı

Dolardaki dalgalanmadan en büyük zararı gören sektörlerden birisi de, matbaacılık oldu. Sadece kâğıttaki fiyat artışının yüzde 168’lere ulaştığı sektörde, kullanılan tüm ürünler ithal olduğu için fiyatlar da katlanarak arttı. Kâğıt, kalıp, boya, solvent ve speregum gibi kimyasal solüsyon, nakliye, elektrik, doğalgaz gibi gider kalemlerindeki artış sebebiyle iş yapabilmek için artık işçilikten feragat etmek zorunda kalan matbaa işletmelerinde, vadeli alışverişler ise yine kur engeline takılıyor. Sektör temsilcileri, matbaacılıkta artık vadeli iş yapmanın imkansız hale geldiğini vurgulayarak, “Önceleri matbaa malzemeleri çek ya da senet karşılığında vadeli alınır, piyasaya iş yapılır ve ödemesi de daha sonra yapılırdı. Ama şimdi durum tersine döndü; kağıdı, kalıbı, boyayı hiç kimse vadeli vermiyor. Peşin paranız varsa malzeme alırsınız, yoksa alamazsınız!” ifadelerini kullandı.

 

MATBAACI EMEĞİNDEN VAZGEÇİYOR

Dövizdeki dalgalanma öncesinde bir top kâğıdın fiyatının ikiye katlandığının altını çizen matbaa işletmecileri, “Kâğıtta yüzde 10 ya da 20’lik fiyat artışı bile anormal olarak kabul edilirken, sadece son birkaç ay içerisinde yüzde 170 oranında zam gerçekleşti. Yani bu da demek oluyor ki, önceden bir top kâğıt aldığımız paraya şimdi ancak çeyreğini alabiliyoruz. Kalıp, boya, işçilik derken, ortaya çok yüksek maliyetler çıkıyor. Hal böyle olunca matbaacı iş yapabilmek için emeğinden vazgeçmek zorunda kalıyor, neredeyse maliyetine iş yapıyor” diye konuştular.

 

GÜNLÜK GAZETELER DARBOĞAZDA

Öte yandan matbaacılık sektöründeki fiyat tırmanışından basın yayın kuruluşları da olumsuz yönde etkilendi. Özellikle günlük yayın yapan gazetelerin baskı giderleri ikiye katlanırken, yeterli reklam ve ilan geliri olmadığı için maliyetler bile karşılanamaz oldu. Personel maaşları, SSK primleri ve diğer gider kalemleriyle birlikte çok büyük bir darboğaz içerisine giren yazılı basın-yayın kuruluşları, ne yapılacağını adeta şaşırmış durumda.