ÖZEL HABER Haber Girişi : 06 Aralık 2022 09:51

Otomotivde belirsiz dönem

Otomotivde belirsiz dönem
Otomotiv piyasasındaki ÖTV beklentisinin matrah düzenlemesiyle geçiştirilmesi, Erzurum’da da sektörü büyük bir belirsizlik içerisine soktu.

Matrah artırımıyla birlikte bazı araçların fiyatlarında yaşanan düşüş, sıfır kilometrede yine yok satmaya başlayınca, gözler ikince ele çevrildi. Sınırlı sayıdaki marka ve modelleri kapsayan fiyat indirimi, üst segment araçları etkilemezken, indirim kapsamına giren araçlarda da satın alma yarışı başladı. Yeterince sıfır kilometre araç tedarik edilememesi yüzünden ikinci el piyasasındaki fiyat tırmanışı yeniden başlarken, aracını satmak isteyen birçok sürücü ise, yeni yılı beklemeye başladı. Fiyatların yeni yılda tekrar artacağını düşünen satıcılar, araçlarını pazara çıkarmak için acele etmezken, son günlerin akımı ise, EYT hareketliliği oldu.

 

PİYASADA EYT RÜZGARI

Emeklilikte Yaşa Takılanlar için yapılan düzenlemenin detayları belli olmamasına rağmen çoğu araç sahibi şimdiden satış telaşına düştü. Yaşı tutan, ancak yeterli prim ve gün sayısı bulunmayan birçok sigortalı, prim borçlanması karşılığında ödeme yapabilmek için araçlarını satışa çıkarmaya başladı. Galericiler, “Şu anda araçlarını satmak isteyenlerin büyük bir bölümünü emekli olabilmek için borçlanma düşünenlerden oluşuyor. Çünkü bu yıl bitmeden borçlanmak suretiyle prim ve gün satın almanın daha ekonomik olacağını düşünüyorlar. Çünkü yeni yılda primler yükseleceğinden borçlanma da çok daha maliyetli bir hale gelecek” dediler.

 

İKİNCİ ELDE TIRMANIŞ…

Öte yandan ÖTV beklentisinin boşa çıktığını, matrah artırımının ise piyasalarda beklenen etkiyi yapmadığını ifade eden sektör temsilcileri, “Matrah artırımı her araçta indirim sağlamadı. Sadece belli başlı model ve markalarda indirim oldu, o kadar. Zaten indirim gören araçlardan bulmak da neredeyse imkansız. Bu durumda gözler tekrar ikinci ele döndü ve ikinci el piyasası yeniden alevlendi. Fiyatlar daha da tırmanacaktır, hele yeni yılda yapılacak olan zamların ardından yükseliş çok daha hissedilir olacaktır” diye konuştular.