Yerel Haber Girişi : 14 Ocak 2022 10:32

Ovit’in kanatları kırık!

Ovit’in kanatları kırık!
Ovit’in kanatları kırık!

Erzurum’la Karadeniz’e birleştiren Ovit Tüneli’nin bir kanadı Dallıkavak, diğer kanadı ise Kırık Tüneli ile kırık kaldı. Söz konusu tünellerin bir türlü tamamlanamaması, Ovit Tüneli’ni Erzurum adına bir kazanım olmaktan çıkartırken, bu tünellerin yapımı ise adet ayılan hikâyesine döndü. Dallıkavak Tüneli’nin yapımına 2012, Kırık Tüneli’nin yapımına ise 2014 yılında başlanırken, aradan geçen onca yıla rağmen ışık bir türlü görülemedi. Yapım çalışmaları defalarca duran ve birçok kez sekteye uğrayan iki projenin ne zaman tamamlanacağı merak konusu olurken, Ovit Tüneli’nin her iki bölgeye canlılık kazandırması için söz konusu tünellerin de tamamlanmış ve hizmete açılmış olması gerekiyor.

 

KIRIK TÜNELİ

Kırık Tüneli, Erzurum’u İspir ve İkizdere üzerinden Rize’ye bağlarken, bu tünelle her iki şehir arasındaki mesafe 33 kilometre daha kısalmış olacak. 15,8 km’lik proje bünyesinde 2x7.105 metrelik çift tüp tünel ve 8 bin 679 metrelik bağlantı bulunurken, tünelin tamamlanmasıyla mevcut yol 33 kilometre kısalmış olacak. Yapımına 2014 yılında başlanmış olan tünelin 2020 yılı Aralık ayında bitirilmesi planlanmış, ancak çalışmalar bir türlü tamamlanamamıştı. Rize-Erzurum karayolunu transit taşımacılığa uygun hale getirecek olan tünel, Karadeniz limanlarına da ulaşımı rahatlıkla sağlamış olacağından bölge ülkelerinin uluslararası ticaretini Erzurum ve Karadeniz üzerinden konforlu ve güvenli bir biçimde yapması planlanmıştı.

 

DALLIKAVAK TÜNELİ

Yapımına 2012 yılında başlanan Dallıkavak Tüneli ise, Erzurum-İspir yolunda yer alıyor. 2x3.105 metre uzunluğundaki Dallıkavak Tüneli toplamda 6,21 kilometre olarak planlandı. Tünelle yolda 4,4 kilometrelik kısalma sağlanırken, bu projenin de yine 2020 yılının Kasım ayında bitirilmesi planlanmıştı. Erzurum-İspir yolunun en yüksek geçitlerinden birisi olan Dallıkavak geçidinin 2 bin 359 metrelik rakımı bulunurken, kış aylarında tipi kar yağışı gibi sebeplerden dolayı ulaşım sağlanamıyordu. Söz konusu tünel, kotta 254 metre kazanç sağlarken, ulaşıma ise yaz-kış iman sağlayacaktı.