ÖZEL HABER Haber Girişi : 31 Ekim 2022 10:13

Pasinler’e Şair Nef’i anıtı

Pasinler’e Şair Nef’i anıtı
Erzurumlu tarih araştırmacısı Ümit Topal’ın gayretleriyle ilçeye kazandırılan anıt mezarın yapımına Pasinler Belediye Başkanı Ahmet Dölekli de tam destek verdi.

Erzurum’un Pasinler ilçesinde Şair Nef’i’nin anıt mezarı yapıldı. Erzurumlu tarih araştırmacısı Ümit Topal’ın gayretleriyle ilçeye kazandırılan anıt mezarın yapımına Pasinler Belediye Başkanı Ahmet Dölekli de tam destek verdi. Balıkesir’de yaşayan Erzurumlu araştırmacı Ümit Topal’ın Konya’daki Mevlana Müzesi ziyaretinde aklına gelen bu fikir, Anıtlar Kurulu’nun da onayıyla gerçeğe dönüştü. Pasinler merkezde yapılan ve yaklaşık 3 ay içerisinde tamamlanan anıt mezarın çevre düzenleme çalışmaları ise, Pasinler Belediyesi tarafından üstlenildi. Araştırmacı Ümit Topal, Erzurumlu Şair Nef’i’nin, bu memleketin bir değeri olduğunu dile getirerek, “Ama ne yazık ki Erzurum’da biz bu değerin farkında olamamış” dedi.

 

BU FİKİR KONYA’DA DOĞDU

Birkaç yıl önce Konya’ya gittiğini ve orada Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin anıt mezarını gördüğünü kaydeden Ümit Topal, “O anıt mezarı görünce, Erzurum’da neden Şair Nef’i’ye ait bir mezar olmadığını düşündüm. Bu benim kafamı hep meşgul etti. Sonunda kafamda bir proje tasarladım, Anıtlar Kurulu’na başvurdum, gerekli müsaadeyi aldım, işlemleri tamamladım ve Pasinler Belediye Başkanımızın kapısını çaldım” diye konuştu.

Başkan Ahmet Dölekli’nin de bu fikre sıcak baktığını ve tüm imkanlarını seferber ettiğini dile getiren Topal, “Çok şükür anıt mezarımızı ilçemize kazandırdık. Şair Nef’i’nin adını yaşattığımız okullarımız, cadde ve sokaklarımız var. Bunlara ilaveten biz de şimdi bir anıt mezar kazandırmış olduk” şeklinde konuştu.

Erzurum araştırmacısı ve tarihçi Ümit Topal, şunları kaydetti: “Emeği geçenlerin en başında Pasinler Belediye Başkanı Ahmet Dölekli’ye Başkan Yardımcısı Ümit Ayrancı’ya, ERİHDER Başkanı Nuri Toparlak’a, Murat Babagil’e, Abdullah Atıcı’ya, Refik Tekin’e ve belediye işçilerimize teşekkür ediyorum”

 

ERZURUMLU ŞAİR NEF’İ KİMDİR?

Asıl adı Ömer olan Nef'i 1572 yılında Erzurum'un Hasankale'sinde doğdu. Bundan dolayı devrin kaynakları Nef'i'den Erzenü'r-Rumî diye söz ederler. Babası ülkesinin efradından Sipahi Mehmed Bey diye anılan bir kişidir. Daha küçük yaşlardan itibaren güçlü bir eğitim gördü. Öğrenimini Hasankale'de başlamış, sonra Erzurum'a gelerek devam ettirmiştir. Burada Türk edebiyatının ünlü eserlerini okudu, Arapça ve Farsça öğrendi. Nef'i Erzurum'da öğrenimini sürdürürken genç yaşında şiir yazmaya da başlamıştır. İlk mahlası Zarrî "zararlı"dır. 1585 Erzurum defterdarı olan Gelibolulu Müverrih Ali, şiirlerini görmüş, beğenmiş ve bu genç şaire Nef'i "nafi, yararlı" mahlasını vermiştir. Padişah I. Ahmet zamanında İstanbul'a geldi. Devlet hizmetine girdi ve bir süre farklı memurluklarda çalıştı. Daha sonraları II. Osman ve IV. Murad dönemlerinde yıldızı parladı ve sarayla yakın bir ilişki kurdu. Hicviyeleri ile bilinen Nef'î yazdığı hicivlerle dönemin birçok isminin nefretini ve öfkesini üstüne çekti.

IV. Murad'ın, Nef'i'den bir daha hicvıye yazmaması istemesinden sonra Nef'i, sözünü tutmamış ve IV. Murad'ın eniştesi Bayram Paşa'yı hicvetmiştir. Bayram Paşa'nın isteği üzerine padişah, Nef'i'yi idam ettirmiştir. Şair Nef'i, sarayın odunluğunda öldürüldükten sonra cesedi Sarayburnu'ndan denize atılmıştır.