ÖZEL HABER Haber Girişi : 06 Eylül 2023 08:30

Saatçi’den Erzurum tespitleri 

Saatçi’den Erzurum tespitleri 

Erzurum Gazetesi yazarlarından Münir Saatçi, şehrin kalkınma potansiyeli ve hizmet harcamalarına ilişkin olarak çok özel tespitlerde bulundu. Yaptığı tarifle Erzurum’un potansiyellerine dikkat çeken Saatçi, şehrin tarih boyunca önemli bir kültürel ve tarihi mirasa sahip olmanın ötesinde, doğal güzellikleri ve potansiyeli ile de bilindiğinin altını çizdi. Saatçi, son kamu harcamaları verilerine göre, Erzurum'un kalkınma potansiyeli ile gerçekleşen kamu hizmet ve yatırım harcamaları arasında hala bir denge kurulamadığını dile getirdiği köşe yazısında; “Temmuz döneminde kişi başına düşen kamu hizmet ve yatırım harcaması tutarı 19 bin 399 TL olarak açıklandı, ancak bu rakam bölge ve ülke ortalamalarına göre hala düşük” tespitinde bulundu. 

“İŞBİRLİĞİ ŞART” VURGUSU 
Erzurum'un kamu harcamaları payı bölge toplamında yüzde 13,3, ülke toplamında ise yüzde 0,51'lik bir paya işaret ettiğini kaydeden yazar Saatçi, bu oranların, Erzurum'un hala hak ettiği payı alamadığını gösterdiğini ifade etti. Şehrin, potansiyelini harekete geçirerek ve yerel dinamikleri daha etkin bir şekilde kullanarak daha fazla kamu hizmetine ve yatırıma erişebileceğini vurgulayan Erzurum Gazetesi yazarı Saatçi, “Erzurum'un kamu hizmet harcamaları sıralamasında 19'uncu sırada olması, kentin hala büyüme ve gelişme potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor. Ancak bu sıralamada daha yukarılara çıkmak için, yerel yönetimlerin, iş dünyasının ve sivil toplumun bir araya gelerek işbirliği yapması gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

SAATÇİ’DEN ENFES ÖNERİLER 
Siyasi aktörlerin de bu süreçte liderlik yapması ve Erzurum'un kalkınması için daha fazla kaynak tahsis edilmesini savunmalarının önemli olduğunun altını çizen Münir Saatçi, köşe yazısında şu önerilere yer verdi: 
“Erzurum'un kalkınması ve refahtan daha yüksek bir pay alması için, ekonomik çeşitlendirme, eğitim ve altyapı yatırımları gibi stratejik alanlara odaklanmak gerekiyor. Aynı zamanda şehrin turistik potansiyelini daha etkin bir şekilde kullanarak yerel ekonomiye katkı sağlamak da önemlidir. Nihayet, Erzurum'un daha iyi bir geleceğe doğru ilerlemesi için yerel dinamiklerin harekete geçmesi ve siyasi aktörlerle birlikte çalışması gerekiyor. Şehir, potansiyelini tam olarak kullanarak daha fazla kamu hizmetine ve yatırıma erişebilir, böylece hem yerel ekonomiyi canlandırabilir hem de vatandaşların yaşam kalitesini artırabilir”