Yerel Haber Girişi : 02 Mart 2022 13:54

Sekmen’in formülüyle tıpatıp aynı

Sekmen’in formülüyle tıpatıp aynı

Yastık altındaki altın birikimlerini ekonomiye kazandırmak amacıyla hazırlanan Altın Tasarruf Sistemi dün itibariyle devreye girdi. Bir süre önce Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’nin sinyalini verdiği yeni sistem, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in önerdiği formülle birebir aynı çıktı. Başkan Sekmen, altın birikimlerinin ekonomiye kazandırılması için sertifikalı altın tasarruf paketi önerisinde bulunmuş ve bu formülü bizzat Bakan Nebati’nin ilgisine sunduğunu açıklamıştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından başlatılan ve dün başlayan uygulamanın, tıpkı Başkan Sekmen’in aylar önce önerdiği formülle tıpatıp aynı olduğu görüldü. Yurt genelinde bin 500’den fazla kuyumcunun dahil edildiği sisteme, vatandaşlar altın birikimlerini fiziki ya da TL karşılığı olarak yatırabiliyor, bakiyesini altın ya da yine lira üzerinden yapılan değerlemeyle takip edebiliyor.

 

SEKMEN AYLAR ÖNCE ÖNERMİŞTİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, aylar önce katıldığı bir televizyon programında, yastık altında bekletilen altınların ekonomiye nasıl kazandırılması gerektiğini şu cümlelerle açıklamıştı:

“Şimdi diyelim ki vatandaşımızın altını var, bilezik, kolye, küpe, artık her neyse. Götürecek onu kuyumcuya teslim edecek, karşılında da sertifika alacak. İster altınını altın üzerinden ister liraya çevirip o günkü değer üzerinden yatıracak. Altınını ya da parasını dilediği zaman fiziki olarak da çekme imkanı olacak. Sertifikasını götürecek, altınını alacak. Böylece altın birikimleri tasarrufa dönüşmeye devam edeceği gibi, ekonomi de bu altın sayesinde canlanacak”

 

SİSTEM TIPKI SEKMEN’İN ÖNERDİĞİ GİBİ

Başkan Sekmen’in Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’ye önerdiği bu formül, muhalif ekonomi kesimlerince eleştirilmiş olunsa da, dün açıklanan uygulama Sekmen’in önerisinin birebir kabul gördüğünü ortaya koydu.

Yeni uygulama kapsamında sisteme dahil edilen kuyumcular, vatandaşlardan altın alıp, bankalarla birlikte oluşturulan sistem sayesinde hesaba yatırabilecek. Dileyen müşteriler altını fiziki olarak hesaplarında tutabilirken, dileyenler de altını o günkü kur üzerinden bozdurup, garantili mevduata dönüştürebilecek. Açılan hesaplardan fiziki olarak altın çekilebileceği gibi, değerleme ise 24 ayar has altın üzerinden yapılacak