ÖZEL HABER Haber Girişi : 24 Ağustos 2023 09:37

Servis fiyatları tavan yapacak

 Servis fiyatları tavan yapacak
Şehir içi öğrenci taşımacılığı sektörü, yeni eğitim öğretim sezonuna yüzde 100’e varan oranlarda fiyat artışıyla girecek.

Şehir içi öğrenci taşımacılığı sektörü, yeni eğitim öğretim sezonuna yüzde 100’e varan oranlarda fiyat artışıyla girecek. Akaryakıttaki vergi oranlarının yükseltilmesi ve yine peş peşe yapılan zamlar yüzünden sektördeki maliyetler katlanarak artarken, asgari ücret artışıyla birlikte rakamlar hızla yükselmeye başladı. Öğrenci taşımacılık ücretleri için yeni sezona dönük bir tarife belirlenmedi, ancak önümüzdeki günlerde açıklanacak rayiç bedellerin cepleri yakacağı şimdiden tahmin edilmeye başlandı. Akaryakıt fiyatlarına yapılan anormal fiyat artışlarının ardından servis ücretlerinin geçen yılın en az iki katına çıkacağı tahmin edilirken, veliler ise kara kara düşünmeye başladı. 

GİDERLER ÇOK ARTTI 
Servis işletmecileri, fiyatların geçen yıla oranla büyük ölçüde artacağını dile getirerek, “Akaryakıtta vergi oranları arttı, ilaveten üzerine her geçen gün yeni zamlar geliyor. Asgari ücret arttı, işçi giderleri, amortisman giderleri arttı. MTV vergileri arttı, sigorta ücretleri arttı. Giderler peş peşe artınca, haliyle maliyetlerimiz de yükselmeye başladı. Dolayısıyla geçen yılın fiyatları artık çok gerilerde kaldı” dediler. 
Yeni dönemin fiyatlarının henüz belirlenmediğini, ancak çalışmaların sürdüğünü kaydeden işletmeciler, “Geçen yılın fiyatları üzerinden en az yüzde 70’lik bir artış söz konusu olabilir” diye konuştular. 

VEİLER DE DÜŞÜNCELİ 
Öğrenci velileri ise, her alanda olduğu gibi, eğitim giderlerinin de arttığını kaydederek, “Erzurum’da en ucuz servis 400-500 lira arasındaydı. Bu da demektir ki, yeni dönemde en ucuz servis 750 liradan aşağı olmayacak. Muhtemelen mesafeli sistem uygulanacak ve herkes mesafeye göre para ödeyecek. Bu da bizim belimizi oldukça incitecek. Allah yardımcımız olsun” şeklinde konuştular.