YerelHaber Girişi : 10 Ocak 2022 10:37

ŞİMDİ DUA ZAMANI

ŞİMDİ DUA ZAMANI
ŞİMDİ DUA ZAMANI

Erzurum’un asırlardır sürdürdüğü 1001 hatim geleneğinde bu hafta dua coşkusu yaşanacak. Geçtiğimiz ay okunmasına başlanan hatmi şeriflerin duası 14 Ocak Cuma günü yapılacak. Önceki yıllarda olduğu gibi yine on binlerce hatmi şerifin okunmasının beklendiği gelenek iki gün sürecek olan dua programıyla tamamlanacak. Erzurumun 4.01 yanında ve yine Türkiye’nin her tarafında yaşayan kuran aşıkları tarafından okunan hatmi şerifler için cuma günü ulu camii nde dua programı düzenlenecek. 1001 hatimlerin ikinci dua programı ise hemen ertesi gün kadınlar için yine ulu camii nde düzenlenecek. Erzurumdaki belli başlı camilerde vakit namazları sonrası okunan hatmi şerifler, Erzurum’daki bu özel geleneği yaşatmaya devam ederken, Okunan hatimler camilerdeki din görevlileri vasıtasıyla il müftülüğüne bildirilecek. Toplanan hatmi şeriflerin sayısı dua programının gerçekleştirildiği ulu camii nde açıklanacak.

 

ATLI HAFIZLARLA BAŞLAMIŞTI

Erzuruma pir Ali babadan miras kalan 1001 hatim geleneği her yıl olduğu gibi bu yılda pir Ali baba tepesinde başlatılmış at binen hafızlar şehrin 4.01 yanında hatmi şerif okuyarak gezmişti. Birbirinden renkli görüntülerin oluştuğu 1001 hatim geleneği kapsamında bu yıl en az 30.000 hatmi şerif okunması bekleniyor.

 

BİNBİR HATİM RİVAYETİ…

Rivayet odur ki Pir Ali Baba’nın yaşadığı dönemde Erzurum’da büyük depremler ve afetler yaşanmaktaymış. Şehrin ileri gelenleri dergâha giderek, Pir Ali Baba’dan felaketlerin bitmesi için dua etmesini istemişler. O gece dergâhta sabahlara kadar felaketlerin dinmesi ve daha beterlerinden Erzurum’un korunması için gözyaşlarıyla topluca dualar edilmiş. Sonrası gece, Pir Ali Baba rüyasında Peygamber Efendimizi (s.a.v.) görmüş. Rüyasında Efendimiz bin bir hatimlerin okunmasını tavsiye ediyormuş. Pir Ali Baba rüyasını ve Peygamberimizin tavsiyesini müritlerine anlatmış ve o günden itibaren de dergâhta hafızlar tarafından hatimler okunmaya başlanmıştır.