Yerel Haber Girişi : 15 Nisan 2022 11:40

Tarımda DON endişesi! 

Tarımda DON endişesi! 

Erzurumlu çiftçiler kuraklık endişesi yüzünden yağışlara sevinirken, Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şube Başkanı Hasan Ali Kayabaşı ise, tehlikeye işaret etti.

Erzurumlu çiftçiler kuraklık endişesi yüzünden yağışlara sevinirken, Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Erzurum Şube Başkanı Hasan Ali Kayabaşı ise, tehlikeye işaret etti. Başkan Kayabaşı, çiftçilerin yağışlara sevinmelerinin çok doğal olduğunun altını çizerek, “Mesele şu ki; Nisan ayında kar yağışı doğal değil! Bu yüzden sıkıntılı bir durumla karşı karşıyayız” dedi. 

Geçtiğimiz günlerde yağan yoğun kar yüzünden Erzurum’da tarımsal üretimin olumsuz etkilendiğini dile getiren Ziraat Mühendisi Hasan Ali Kayabaşı, “Kar berekettir, ancak şehrimize biraz zamansız yağdığı için durum tam tersine dönebiliyor. Örneğin kuzey ilçelerimizde meyve ağaçları çiçek açmıştı. Yağışlarla birlikte bu ağaçlar kar altında kaldı, üstelik bir de don olayı yaşadı. Bu da meyve ağaçlarını olumsuz yönde etkiledi. Dolayısıyla bu süreçten zarar görmeyeceğimizi düşünmek yanlış olur” diye konuştu. 

 

TARLALAR KAR ALTINDA KALDI 

Kar yağışının sadece kuzey ilçelerini ve meyve ağaçlarını değil, Erzurum Ovası'nı da büyük bir sıkıntıyla karşı karşıya bıraktığını kaydeden ZMO Erzurum Şube Başkanı Hasan Ali Kayabaşı, “Baharda ekimi yapılan yem bitkileri, sebzelerin ekimini geciktirmiş, bu da tarımsal üretime olumsuz etki yapmıştır. Erzurum Ovası’nda tarlalar kar altında olduğu için şu anda ekim yapılamıyor. Tarlalar geç ekildiği için hasat gecikecek ve iklim müsait olmazsa ekilen birçok ürün olgunlaşmadan yem bitkisi olarak hasat edilmek zorunda kalacaktır” dedi. Başkan Kayabaşı, tabiatın bir denge üzerine kurulduğunu vurgulayarak, “Erken ya da geç don olayları tarımsal ve bitkisel üretim açısından çok zararlı iklim olaylarıdır. Havalar ısınıyor, toprak uyanıyor, nebatat canlanıyor, tomurcuklanıyor, ama peşi sıra yaşanan bir don olayı yahut buzlanma, ağaca, ürüne, bitkiye çok ağır hasarlar verebiliyor” şeklinde konuştu. 

 

SICAKLIKLAR SIFIRIN ALTINA DÜŞTÜ 

Geçtiğimiz Salı günü akşam yağan kar sebebiyle hava sıcaklığının Erzurum’da büyük ölçüde düştüğünü anımsatan ZMO Erzurum Şube Başkanı Hasan Ali Kayabaşı, “Erzurum’da gece sıcaklığının sıfırın altında 10 dereceye kadar düştüğü oldu. Halen bile gece sıcaklıkları sıfırın altında seyrediyor. Önümüzdeki haftadan önce de sıcaklıklarda hissedilir düzeyde bir artış görünmüyor. Bu ve bunun gibi iklim olayları doğal olarak üretim dengesi ve düzenini bozup değiştirebiliyor. Umut ediyoruz, yağan bu son kar yüzünden çok ciddi bir hasarla karşılaşmayız. Zaten durum çok kısa bir süre sonra belli olacaktır” dedi.