Yerel Haber Girişi : 11 Ocak 2022 09:57

Vaka sayıları patladı!

Vaka sayıları patladı!

Erzurum’da Covid vakalarıyla ilgili olarak yapılan tahminler tam isabet oldu. 18-24 Aralık tarihleri arasında vaka sayısı oranı yüzde 14e gerileyen Erzurum, 25-31 Aralık tarihleri arasında adeta rekor kırdı. Erzurum’daki vaka sayısı ikiye katlanarak yüzde 28,75’e ulaştı.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, haftalık olarak açıkladığı vaka oranlarının 2021 yılına ait olan sonuncusunu paylaştı. Her 100 bin kişilik nüfus içerisinde rastlanan covid vaka oranının yüzde 28,75’e ulaştığı Erzurum’da, korkulan oldu. Bir hafta öncesine ait vaka oranları yüzde 14 dolayında seyreden Erzurum’da, 25-31 Aralık tarihlerini kapsayan dönemde ise yüzde 100’lük artış kaydedildi. Bakan Koca’nın paylaştığı insidans haritasında vaka sayılarının yüzde 28,75 olduğu görüldü.

 

ERZURUM’DA ARTIŞ BEKLENİYORDU

Uzmanlar, Erzurum’daki bu artışın beklenen bir artış olduğunu dile getirerek, “Son günlerde hızlı bir tırmanış trendi içerisine giren vaka sayılarının, Erzurum’da da doğru orantılı olarak artmasını bekliyorduk. Nitekim 18-24 Aralık tarihleri arasında kaydedilen düşüş; aslında bir tırmanışın habercisiydi. Sağlık Bakanı Koca’nın paylaştığı veriler, Erzurum’daki vaka sayılarının ikiye katlandığını gösterdi. Bu da demek oluyor ki, önümüzdeki haftalarda da bu tırmanış devam edecek. Muhtemelen bir sonraki insidans haritasında Erzurum’daki vaka sayıları yüzde 50’ye, belki de çok daha yukarılara tırmanmış olacak” diye konuştu.

 

OMICRON ÇOK HIZLI YAYILIYOR

Öte yandan Omicron varyantı sebebiyle hızlı bir tırmanışa geçen vaka sayılarının önümüzdeki ay tavan yapmasının beklendiğini hatırlatan uzmanlar, “Bu varyanta yakalananlar hastalığı belki ağır atlatmıyor ama bulaş riski çok yüksek ve çok hızlı yayılıyor. Dolayısıyla aşılarını yaptırmış olanlar, hastalığı çok hafif, gribal bir enfeksiyomuş gibi geçiriyor. Onun dışında aşılarını yaptırmamış olanlarda bu hastalık çok daha ağır seyredebiliyor. Bu bakımdan aşılarını tamamlamamış olan vatandaşların en yakın sağlık kuruluşuna giderek aşı yaptırmaları hem kendi, hem de toplum yararına olur” dediler.