SAĞLIK Haber Girişi : 04 Temmuz 2025 10:52

Yaz sıcağında kalp hastaları için uyarılar

Yaz sıcağında kalp hastaları için uyarılar
Yaz aylarındaki sıcaklıkların kalp hastaları için risk oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Mutlu Büyüklü, sıvı tüketimi ve güneş çarpmasına karşı önlem alınması gerektiğini vurguladı.

SICAK HAVALARIN KALP HASTALARI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Kardiyoloji Anabilim Dalı Bölümü hocası Prof. Dr. Mutlu Büyüklü, yaz aylarında artan sıcaklıkların kalp ve damar hastaları için ciddi riskler oluşturduğunu belirterek, özellikle güneşin en etkili olduğu saatlerde dışarı çıkılmaması gerektiğini vurguladı. Sıvı kaybı ve sıcak çarpmasının tansiyon düzensizliği, çarpıntı ve kalp spazmını tetikleyebileceğini de sözlerine ekledi. Prof. Dr. Büyüklü, güneşin en yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkılmaması gerektiğini belirterek, sıvı kaybının hipotansiyon, taşikardi ve hatta başka ritim bozukluklarına neden olabileceğini ifade etti.

ÖNERİLER VE UYARILAR

Sıcaklıkların artmasıyla, vücutta terleme ve sıvı kaybı gibi durumlarla sık karşılaşıldığını belirten Büyüklü, 'Kalp ve damar hastalarının özellikle güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde mecbur kalmadıkça dışarıya çıkılmamasını ve güneşe doğrudan maruz kalınmamasını öneriyoruz. Güneşe doğrudan maruz kalındığında, vücut terleme yoluyla sıvı kaybedecektir. Bu nedenle hipotansiyon (tansiyon düşüklüğü), çarpıntı ve taşikardi gibi belirtiler tetiklenebilir. Kronik kalp hastaları sıvı kayıplarına ve tansiyon düşüklüklerine çok duyarlıdır. Tansiyon çok düştüğü takdirde, kalp krizini tetikleyebilir.' dedi. Kalp hastalarının sıcağa çok dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Büyüklü, 'Kalp yetmezliği ve tansiyon hastalarının kullandığı ilaçları dikkatle kullanmalarını tavsiye ediyorum. Sıcağa bağlı sıvı kaybı sonucu, ilaç yan etkilerinin oluşma riski artar. Gerektiğinde, doktorlarına danışarak ilaçların dozlarını azaltmaları gerekir. Sıvı kaybı sonucu damar içindeki kan yoğunluğu artar ve kanın damar içinde akışkanlığı azalır. Hareket etmesi azaldığı için, zamanla pıhtılaşmayı tetikleyebilir. Bu nedenle damar hastalığı olan hastaların yazın bu sıcak havalarda vücudunu susuz bırakmamaları, yeteri kadar sıvı tüketmeleri; günde 2,5 litre sıvı almaları tavsiye edilmektedir.' diye konuştu.

TUZ VE SIVI DENGESİ

Sıcağa bağlı sıvı kaybı ve tuz dengesizliğinin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Büyüklü, sıcak havalarda vücutta tuz değişiklikleri olduğunu söyleyerek sözlerini şöyle tamamladı: 'Terlemeye bağlı olarak, vücuttan sodyum atılımı ter yoluyla fazla olur. Tansiyon hastalarının dikkatli olmaları lazımdır. Çünkü tuz ve sıvı kaybına bağlı olarak tansiyon düşer. Eğer yüksek doz tansiyon ilaçları kullanıyorlarsa, tansiyonu daha da düşürebilir. Gerekirse, ilaçlarını doktorlarına danışarak dozlarını ayarlamalarını tavsiye ediyorum.'