Yerel Haber Girişi : 24 Mart 2022 11:48

ZMO Şube Başkanı Kayabaşı:  ÜRETİM İÇİN CAZİBE ŞART! 

ZMO Şube Başkanı Kayabaşı:   ÜRETİM İÇİN CAZİBE ŞART! 

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Erzurum Şube Başkanı Hasan Ali Kayabaşı, “Üretime dayalı ekonomi modelinin olmazsa olmazı kırsaldan kente göçü önlemektir” dedi. 

Türkiye’de son günlerin başlıca gündem maddesi haline gelen üretime dayalı ekonomi modeline yönelik bir değerlendirme de Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Hasan Ali Kayabaşı’ndan geldi. Başkan Kayabaşı, Erzurum özelinde yaptığı açıklamada, “Üretime ve kendi özümüze dönmek istiyorsak; öncelikle cazibe oluşturmak zorundayız. Ne zaman ki köyleri ve köylerdeki ekonomik ve sosyal yaşam standartlarını yükseltirsek, üretimi işte o zaman mümkün hale getirebiliriz. Bunun yolu da tarım ve hayvancılığı cazip hale getirmekten geçiyor” dedi. 

 

ÜRETİMİ CAZİP HALE GETİRMELİYİZ

Erzurum’un sahip olduğu meralar ve bitki örtüsüyle hayvancılığa, toprağının verimi ve ekilebilir arazilerinin genişliğiyle de tarımsal üretime yönelik fevkalade bir zemin olduğunu dile getiren Başkan Hasan Ali Kayabaşı, “Öncelikle şu sorunun cevabını vermemiz gerekiyor: Çiftçi köyde niye kalsın, neden dursun? Bu soruya verilecek olan cevaplar, aslında kırsal için atılması gereken adımları da şekillendirmiş olacak. Bizim önce bir devlet politikası olarak tarımı ve tarımsal üretimi, hayvancılığı ve hayvansal üretimi cazip hale getirmemiz gerekiyor ki, çiftçinin ve besicinin köyünde kalarak üretim yapması için bir ortam oluşmuş olsun. Önce bu şartlar oluşacak, üretim desteklenecek, teşvik edilecek ki, çiftçi, besici ve üretici yüksek maliyet külfetinden kurtulmuş olacak. Bu modeli uygularsak; çok kısa bir vadede Türkiye’nin kendi kendine yettiği hatta bölge ülkelerinin bile ihtiyacına cevap verebildiği dönemlere tekrar geri döneriz” diye konuştu. 

 

TERSİNE GÖÇE ÖNAYAK OLUR 

Bu modelin aynı zamanda köyden kente göçün önünü kesip, tersine göçü başlatacağını dile getiren Kayabaşı, “Bugün Erzurum merkezde ya da Erzurum dışında yaşadıkları halde köylerinde tarlaları ve arazileri bulunan binlerce Dadaş var. Bu model uygulanırsa, tarla ve toprak sahipleri mutlaka geri döner, üretimi tercih eder. Kimi hayvancılık yapar, kimi tarımsal üretim yapar. Yeter ki her iki kulvarda da ilerlenebilecek yollar açılsın, imkanlar oluşturulsun. Erzurum’da kapalı ahır modeliyle hayvancılık da yapılır, iklime göre örtü altı sebze ve meyvecilikte yapılır, bitkisel üretim de yapılır. Her imkânımız var, yeter ki, kırsalda, yani köylerimizde cazibe oluşturalım!” çağrısında bulundu.