GÜNDEM
Yayınlanma : 06 Ağustos 2025 15:08

Ağrı'da bal üretimi artıyor: Kadınlar arıcılıkta öne çıkıyor

Ağrı'da bal üretimi artıyor: Kadınlar arıcılıkta öne çıkıyor
Ağrı'da 496 arıcı yaklaşık 77 bin kovanla bal üretimi gerçekleştiriyor; kadın arıcıların da önemli rol oynadığı üretimde bu yıl 240 ton bal hedefleniyor.
Ağrı'da bal üretimi artıyor: Kadınlar arıcılıkta öne çıkıyor

Ağrı'da bal üretimi her geçen yıl artarak dikkat çekiyor. Kadınların da arıcılığa olan ilgisi ve katılımı ile üretimde önemli bir artış yaşanıyor. Eşsiz bitki örtüsü, serin iklimi ve temiz doğasıyla Ağrı, arıcılık için son derece elverişli bir ortam sunuyor.

AĞRI'DA ARICILIK GELİŞİYOR

Bu yıl Ağrı'da 296 yerli ve 200 gezginci olmak üzere toplam 496 arıcı, yaklaşık 77 bin arılı kovanla bal üretimi gerçekleştiriyor. Bu arıcıların arasında 34 kadın arıcı bulunuyor ve bu kadınlar bölgedeki bal üretiminin önemli bir parçasını oluşturuyor. 2022 yılında coğrafi işaret tescili alan Geven balı, kadınların emeğiyle daha da değer kazanıyor. Bu yıl için 240 ton bal üretimi hedefleniyor.

VALİ KOÇ'TAN DESTEK SÖZÜ

Taşlıçay ilçesine bağlı İkiyamaç köyünde arıcı Suzan Sürmeli'nin kovanlarında bal hasadı yapıldı. Ağrı Valisi Mustafa Koç, eşi Neslihan Gül Koç ve Taşlıçay Kaymakamı Kübra Baka Kılıç da hasat programına katıldı. Vali Koç, Ağrı'nın yüksek rakımı, zengin florası ve temiz doğasıyla ülkenin en kaliteli ballarını üretme potansiyeline sahip olduğunu vurguladı. Üreticileri desteklemeye devam edeceklerini belirten Vali Koç, kadın arıcıların başarısından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ağrı'nın kadim topraklarından sofralara ulaşan bu emeğin her aşamasında yer almanın gurur verici olduğunu ifade eden Vali Koç, üretimi katma değere dönüştürmeyi ve ili arıcılıkta markalaştırmayı hedeflediklerini söyledi. Vali Koç, bal hasadının üreticilere bereket ve bol kazanç getirmesini temenni ederek tüm arıcılara teşekkür etti.