Atık Yönetimi Derneği (TAYED) Başkanı Ali Rıza Öner, Türkiye'de artan orman yangınlarının başlıca nedeninin insan kaynaklı ihmaller olduğunu belirtti. 2025 yazında da devam eden yangınlarda sigara izmaritleri, cam ve plastik atıklar gibi sıradan atıkların, sıcak hava koşullarında yangınları tetiklediğini vurguladı. Öner, yangınların yüzde 96'sının insan kaynaklı olduğunu dile getirdi.
YANGINLARIN BOYUTU VE EKONOMİK ZARAR
Yılın ilk 7 ayında 4 bin 477 yangın çıktığını ve 40 bin hektarlık alanın yandığını söyleyen Öner, bu alanın 56 bin futbol sahası büyüklüğünde olduğunu ifade etti. Yaklaşık 70 milyon ağacın yandığını tahmin eden Öner, Orman Genel Müdürlüğü'nün (OGM) yaptığı hesaplamalara göre, yangınların Türkiye ekonomisine 350 milyon dolar (14,2 milyar TL) zarar verdiğini açıkladı.
SÖNDÜRME ÇABALARI VE MALİYETLERİ
Yangın söndürme çalışmalarında 27 uçak, 105 helikopter, 14 İHA, 25 bin personel ve 6 bin kara aracının kullanıldığını belirten Öner, hava filosunun 8 bin 884 sorti yaparak 29 bin 575 ton su bıraktığını söyledi. Sadece söndürme işlemlerinin 6-8 milyar TL arasında bir maliyete yol açtığını, yanan alanların ağaçlandırılmasının ise 7,8 milyar TL'ye mal olacağını ekledi.

