DÜNYA
Yayınlanma : 19 Eylül 2025 00:17
Düzenleme : 19 Eylül 2025 00:17

Avn: İsrail'in ateşkes ihlalleri tehlikeli bir başarısızlıktır

Avn: İsrail'in ateşkes ihlalleri tehlikeli bir başarısızlıktır
Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, İsrail'in ateşkes ihlallerini kınadı ve garantör ülkelerin sessizliğini eleştirerek, bu durumun İsrail'i daha fazla saldırıya teşvik ettiğini belirtti. İsrail'in son saldırılarında Lübnan'da can kayıpları yaşandı.

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, İsrail'in ateşkesi defalarca ihlal etmesine rağmen garantör ülkelerin sessiz kalmasını sert bir dille eleştirdi. Avn, bu tutumu Tel Aviv'i Lübnan'a yönelik saldırılarını sürdürmeye teşvik eden 'tehlikeli bir başarısızlık' olarak nitelendirdi.

İSRAİL'İN SALDIRILARI KINIYOR

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Avn'ın İsrail'in Lübnan'ın güneyine yönelik saldırıları hakkında yaptığı açıklamalar yer aldı. Avn, İsrail'in mekanizmanın işleyişine veya Kasım 2024'te imzalanan anlaşmayı destekleyen herhangi bir devlete saygı duymadığını belirtti. Hava saldırılarının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararının açık bir ihlalini oluşturduğunu vurguladı. Avn, mekanizmanın tüm taraflara hizmet etmesi gerektiğini, İsrail'in saldırılarını örtbas etme aracı olmaması gerektiğini söyledi.

ULUSLARARASI TOPLUMA ÇAĞRI

Lübnan'ın egemenliğine yönelik İsrail'in açık ihlallerine derhal son verme zamanının geldiğine dikkat çeken Avn, garantör ülkelerin sessizliğinin bu saldırıları teşvik eden tehlikeli bir başarısızlık olduğunu tekrarladı. İsrail savaş uçakları, akşam saatlerinde Lübnan'ın güneyindeki 5 ayrı beldeye hava saldırıları düzenlemişti. Bir önceki gün ise İsrail'e ait bir İHA, Lübnan'ın doğusundaki Baalbek kentinde bir aracı hedef almış ve iki Lübnanlı hayatını kaybetmişti. Lübnan Başbakanı Nevvaf Selam da, İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyindeki bazı beldeleri hedef alma tehditlerine tepki göstererek, Ateşkesi Denetleme Komitesi'nin garantör ülkelerine (ABD-Fransa) İsrail'e baskı yapmaları çağrısında bulunmuştu.