ABD'nin uyguladığı gümrük vergilerinin etkisiyle Çin ekonomisinde zor günler yaşanıyor. Bakır ve alüminyum ihracatında düşüş gözlemlendi. Resmi gümrük verilerine göre, Çin'in Ağustos ayındaki işlenmemiş bakır ve bakır ürünleri ithalatı, önceki aya göre yüzde 11,5 azalarak 425 bin tona geriledi. Temmuz ayında 480 bin ton olan ithalatın düşmesi, dünyanın en büyük endüstriyel metal tüketicisinin talebinde bir soğuma olduğunu gösteriyor.
ÇİN'İN BAKIR İTHALATI AZALDI
Yılın ilk sekiz ayında ise toplam bakır ithalatı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla hafif bir düşüşle 3,54 milyon tona ulaştı. Geçen yılın aynı dönemindeki rakam ise 3,61 milyon tondur. Rafine bakır ithalatındaki bu zayıflamaya rağmen, Çin'in bakır konsantresine olan talebi güçlü kalmaya devam ediyor. Ağustos ayı bakır konsantresi ithalatı 2,76 milyon ton olarak gerçekleşti. Bu rakam, Temmuz ayındaki 2,56 milyon tonluk ithalatı geride bırakarak Ocak-Ağustos dönemi toplamını 20,05 milyon tona çıkardı. Bu da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,8'lik bir artış anlamına geliyor.
ALÜMİNYUM İHRACATI DA DÜŞÜŞTE
Alüminyumda ise Çin, Ağustos ayında 534 bin ton işlenmemiş alüminyum ve ilgili ürün ihraç etti. Bu rakam, Temmuz ayındaki 542 bin tonluk ihracatın biraz altında olsa da, Çin'in dünyanın en büyük alüminyum ihracatçısı konumunu koruduğunu gösteriyor. Demir cevheri ithalatı ise nispeten istikrarlı seyretti. Ağustos ayı ithalatı 105,23 milyon ton olarak gerçekleşirken, Temmuz ayında 104,62 milyon tondu. Ancak, ilk sekiz aydaki toplam ithalat, geçen yılın aynı dönemine göre 814,30 milyon tondan 801,62 milyon tona düştü.

