DÜNYA
Yayınlanma : 27 Eylül 2025 22:41
Düzenleme : 27 Eylül 2025 22:41

Danimarka'da Alarm Durumu Devam Ediyor: Dron İhlalleri Askeri Tesisleri de Tehdit Ediyor

Danimarka'da Alarm Durumu Devam Ediyor: Dron İhlalleri Askeri Tesisleri de Tehdit Ediyor
Danimarka'da devam eden dron alarmı askeri tesisleri de kapsadı. Norveç de teyakkuzda. Daha önce sivil havalimanlarını etkileyen olaylar, 'hibrit saldırı' olarak değerlendiriliyor.

Danimarka'da havaalanları ve kritik altyapı bölgelerinde yaşanan ve alarm durumunun devam etmesine neden olan dron ihlalleri, bu kez askeri tesisleri hedef aldı.

ASKERİ BÖLGELERDE DRON TESPİTİ

Danimarka Silahlı Kuvvetleri, gece boyunca ülkedeki askeri tesislerin yakınlarında tanımlanamayan dronların tespit edildiğini duyurdu. Savunma kuvvetleri sözcüsü, "Savunma kuvvetleri gece boyunca çeşitli askeri bölgelerde bazı dronlar tespit edildiğini teyit etti. Önlemler doğrultusunda çeşitli imkan ve araçlar devreye sokuldu" açıklamasında bulundu. Dronların tespit edildiği spesifik bölgeler hakkında detay verilmezken, Danimarka polisinin Karup Hava Üssü yakınlarında dron faaliyetleri gözlemlediği belirtildi.

NORVEÇ DE TEYAKKUZDA

Danimarka'daki gelişmelerin ardından Norveçli yetkililer de yabancı dronların hava sahası ihlallerine karşı tetikte olduklarını bildirdi. Norveç polisi, ülkenin merkezindeki Oerland Hava Üssü yakınlarında muhtemel dron gözlemlerini araştırdıklarını açıkladı. Norveç Silahlı Kuvvetleri sözcüsü, üste görevli nöbetçilerin sabah saatlerinde üssün çevre hattının dışında birkaç gözlemde bulunduğunu belirtti. Oerland Hava Üssü'nde F-35 savaş uçaklarının konuşlu olduğu biliniyor.

SİVİL UÇUŞLAR DA ETKİLENMİŞTİ

Danimarka, bu hafta başında ülke hava sahasında tespit edilen tanımlanamayan dronlar nedeniyle alarm durumuna geçmiş ve sivil ile askeri havalimanları geçici olarak kapatılmıştı. Kopenhag Havalimanı'nda 23 Eylül'de 31 uçuş başka havalimanlarına yönlendirilmiş, gün içinde yaklaşık 100 uçuş ertelenmiş veya iptal edilmiş, bu durum yaklaşık 20 bin yolcuyu etkilemişti. 25 Eylül'de Aalborg Havalimanı da şüpheli dronların görülmesi üzerine hava trafiğine kapatılmış, en az 3 uçuş başka havalimanlarına yönlendirilmişti. Polis, dronların şaka amacıyla uçurulmuş olma ihtimalini de göz ardı etmeyerek soruşturma başlatmıştı. Danimarka Savunma Bakanı, bu durumu "hibrit saldırı" olarak nitelendirirken, Başbakan ise "altyapıya yönelik en ciddi saldırı" olarak değerlendirmişti.