DÜNYA
Yayınlanma : 04 Eylül 2025 11:24
Düzenleme : 04 Eylül 2025 11:24

Ukrayna, Danimarka'da silah fabrikası kuracak

Ukrayna, Danimarka'da silah fabrikası kuracak
Ukrayna şirketi Fire Point, Danimarka'nın F-16 üssünün de bulunduğu Vojens kentinde silah fabrikası açacak.

Ukrayna şirketi Fire Point, Danimarka'da silah fabrikası açacak. Danimarka Savunma Bakanı Troels Lud Poulsen'in açıklamasına göre, fabrika, F-16 savaş uçaklarının da konuşlu olduğu Vojens kentinde kurulacak. Bu gelişme, Ukrayna ve NATO ülkeleri arasındaki askeri işbirliğinin yeni bir boyut kazanmasının sinyalini veriyor.

NATO ÜLKESİNDE İLK UKRAYNA SAVUNMA FABRİKASI

Poulsen, Ukrayna'nın güvenlik mücadelesine destek amacıyla atılan bu adımın, bir Ukrayna savunma şirketinin faaliyetlerini bir NATO ülkesine taşıdığı ilk örnek olduğunu vurguladı. Fire Point şirketinin, savaş uçağı drone'ları ve seyir füzeleri ürettiği, bunlar arasında 1.150 kg savaş başlığı olan Flamingo FP-5 füzesinin de bulunduğu belirtildi. Danimarka'daki fabrika, öncelikle füze yakıtı üretimine odaklanacak ve aralık ayına kadar faaliyete geçmesi planlanıyor.

RUSYA'DAN SABOTAJ VE CASUSLUK TEHDİDİ

Danimarka Savunma Bakanı Poulsen, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin de katıldığı Kuzey ve Baltık ülkeleri liderleri toplantısında bu işbirliğini duyurdu. Kremlin'in olası “sabotaj ve casusluk” girişimlerine karşı hazırlıklı olduklarını belirten Poulsen, tehdidin arttığını kabul etti. Ukrayna, Rusya ile devam eden savaş nedeniyle savunma ihtiyaçlarını karşılamak için yerli silah üretimini artırma çabalarını sürdürüyor. Temmuz ayında Kiev, altı ay içinde ekipman ihtiyacının yüzde 50'sini karşılamayı hedefleyen bir plan açıklamıştı.