EKONOMİ
Yayınlanma : 22 Eylül 2025 21:09
Düzenleme : 22 Eylül 2025 21:09

Dicle Elektrik: 2 milyon TL'lik kaçak elektrik tespit edildi

Dicle Elektrik: 2 milyon TL'lik kaçak elektrik tespit edildi
Dicle Elektrik, Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde uydu teknolojisiyle 2 milyon TL değerinde kaçak elektrik kullanımını tespit etti. Kaçak elektrik kullanan abonenin saha ekibine saldırmasıyla ilgili soruşturma başlatıldı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde elektrik dağıtımı yapan Dicle Elektrik, kaçak elektrikle mücadelede yeni teknolojileri kullanıyor. Akıllı şebekeler, yapay zeka ve dronların yanı sıra uydu teknolojisi de devreye alındı.

UYDU GÖRÜNTÜLERİYLE YAKALANDI

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde, tarımsal sulamada kullanılan yaklaşık 2 milyon TL değerinde kaçak elektrik tüketimi, uydu görüntüleriyle tespit edildi. Karabudak Mahallesi'nde bir abonenin, 160 KVA gücünde aboneliğine rağmen 250 KVA'lık trafo kullanarak mısır ekimini kaçak elektrikle suladığı belirlendi.

SAHA EKİBİNE SALDIRI

Kaçak kullanımın tespiti üzerine saha ekibi gönderildi. Ancak ceza kesildiğini öğrenen abone, ekibe saldırarak hakaret ve yumruk attı. Saldırıyla ilgili soruşturma başlatıldı. Dicle Elektrik, kaçak elektrik kullanımının kırsal bölgelerde hala ciddi bir sorun olduğunu ve bu durumun milli ekonomiye zarar verdiğini belirtti. Akıllı şebekeler, yapay zeka, dronlar ve uydu teknolojisiyle kaçak tüketimin tespit edilmesinin artık mümkün olmadığını vurguladı.