Erzurum Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Tanfer, 17 Ağustos 1999 Büyük Marmara Depremi'nin 26. yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Mesajında, Türkiye genelinde şehir planlaması ve yapı standartlarının belirlenmesinde deprem riskinin her zaman göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı. Tanfer, 'Büyük acıdan ders çıkarmamız gerekmektedir. Deprem değil ihmal öldürüyor. Doğru ve planlı şehirleşmeye önem verelim' dedi.
MARMARA DEPREMİNİN 26. YILI
17 Ağustos 1999'da yaşanan ve merkez üssü Gölcük olan, aletsel büyüklüğü 7,4 olarak ölçülen depremin, Kocaeli başta olmak üzere İstanbul'un batısı, Sakarya ve Düzce'de ağır yıkımlara yol açtığını hatırlatan Tanfer, '17 Ağustos 1999 gece 03:02'de belki de dünyanın en uzun 45 saniyesi yaşandı ve Marmara Bölgesi’nin doğusunda yıkıcı bir deprem yaşadık. Yakınlarımızı, hemşerilerimizi kaybettiğimiz bir sabaha uyandık' ifadelerini kullandı. Binlerce vatandaşın hayatını kaybettiği ve on binlerce kişinin yaralandığı depremin, milletimizin yaşadığı en acı felaketlerden biri olduğunu belirtti.
DEPREME HAZIRLIK ÖNEMLİ
Tanfer, mesajında şunları kaydetti: 'Bu büyük acı hala dün gibi hafızalarımızda acımızı yeniliyor. Bugün üzerinden 26 yıl geçen depremde yaşananları unutmadık. Yaşadığımız yüzyılın bilimsel verileri ışığında sahip olduğumuz bilgi, birikim ve teknolojinin imkanlarını kullanarak tedbirlerimizi almamız, kurumlarımız ve vatandaşlarımızla bir bütünlük içerisinde her zaman depreme hazırlıklı olmamız ve yaşanan bu büyük acıdan ders çıkarmamız gerekmektedir. Bu gerekçelerle zemine uygun yapılaşma, doğru ve planlı şehirleşme doğal afet zararlarını en aza indirgeyen başlıca unsurlardır. Depremin bize gösterdiği gerçekleri gördük. 17 Ağustos Marmara depreminin ardından devletiyle el ele vererek örnek davranış sergileyen aziz milletimiz, sönen umutları yeniden canlandırmış ve çok kısa sürede toparlanmayı başarmıştır.' 'Deprem değil, ihmal öldürür' diyen Tanfer, Erzurum Kent Konseyi Kurulu adına, depremde hayatını kaybedenlere rahmet dileyerek, felaketten etkilenenlere geçmiş olsun dileklerini iletti ve Allah'tan ülkeyi her türlü afetten korumasını istedi.

